Πέντε νέες επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο (μεταξύ αυτών προβλέπεται να καταβάλλεται πλήρης σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας) απαιτούν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) που σήμερα επισκέπτονται γι΄ αυτό τον λόγο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
΄Oπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ» στις 13 Μαΐου, οι επιτηρητές ζητούν επίμονα να μην υπάρξει απόκλιση από όσα μέτρα για το Ασφαλιστικό προβλέπονται στο μνημόνιο. Μιλώντας χθες το πρωί στον ΑΝΤ1 (στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»), ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι η τρόικα, φοβούμενη πιθανή κατάρρευση του Ασφαλιστικού, που είναι νευραλγικός τομέας στην
οικονομία, ζητά την άμεση αλλαγή του συστήματος στα παρακάτω πέντε σημεία (εκτός από τις αλλαγές που προβλέπει το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο):
1Την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού ώς το 2015 και όχι το 2018.
2Να δίνεται πλήρης σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας (αντί στα 37) και να επιβάλλεται ποινή 6% για κάθε έτος σε όποιον εργαζόμενο επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα.
3Να μειώσει τις συντάξεις σε διαζευγμένες και άγαμες.
4Να μπει ψαλίδι και στις συντάξεις χηρείας. Για τις συντάξεις χηρείας ζητά να μη δίδονται κάτω από τα 50 έτη, ενώ θα δίδονται με βάση εισοδηματικά κριτήρια για χήρες κάτω των 65 ετών.
5Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία χωρίς τις εξαιρέσεις των Ταμείων των δημοσιογράφων, μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων.
Κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν χθες το βράδυ ότι στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν όλα τα σημεία που προβλέπονται στο μνημόνιο.
Η επιστολή της τρόικας
Οι νέες αυτές προτάσεις ήλθαν προς την ελληνική κυβέρνηση μέσω επιστολής την περασμένη Πέμπτη στους κ.κ. Λοβέρδο και Παπακωνσταντίνου. Οπως υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, η τρόικα, μετά την αποδέσμευση της πρώτης δόσης του δανείου που λάβαμε, πρόκειται να αξιολογήσει τη χώρα ώστε να λάβουμε και τη δεύτερη δόση, με βάση τις προόδους στις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό.
Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην περάσουν οι αλλαγές αυτές, ιδίως για το «ψαλίδισμα» των συντάξεων. Σε ό,τι αφορά την εισφοροδιαφυγή, ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως αγγίζει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ δήλωσε πως αν του ζητηθεί στη Βουλή, τότε θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία.
Και κατασχέσεις
Θα πρέπει να τονιστεί ότι στο πλαίσιο της είσπραξης οφειλών, το ΙΚΑ αρχίζει «σαφάρι» με κατασχέσεις στις 900 επιχειρήσεις που οφείλουν η καθεμία στο ΙΚΑ ποσά άνω των 500.000 ευρώ. Το ύψος των οφειλών αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ. Μεταξύ των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται ΠΑΕ, εκδοτικές επιχειρήσεις, τεχνικές εταιρείες κ.ά.
΄Οσον αφορά την περιστολή των φαρμακευτικών δαπανών, έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή εκπρόσωπων των φαρμακοποιών, των γιατρών και των φαρμακοβιομηχάνων. Το υπουργείο Εργασίας έχει βάλει στόχο μέχρι τέλους του έτους οι φαρμακευτικές δαπάνες να μειωθούν κατά 800 εκατ. ευρώ. Ηδη θεσπίστηκε νόμος για την επιβολή βαρύτατων κυρώσεων στους γιατρούς- φαρμακοποιούς που δημιουργούν το φαινόμενο της προκλητής συνταγογράφησης.
Μείωση 25% στις αποζημιώσεις και στο 4% το όριο των απολύσεων
ΜΕΤΑ το Ασφαλιστικό έρχονται σαρωτικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα.
Με επιστολή που έστειλε στη ΓΣΕΕ και στις εργοδοτικές οργανώσεις, ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος ζητεί να αρχίσουν στις 31 Μαΐου οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει και θα καθορίσει με προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, το αργότερο έως το τέλος του έτους, τις τελικές αλλαγές.
Οι προωθούμενες αλλαγές εστιάζονται στα εξής σημεία:
1Αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις. Εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης του επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις από το 2% που είναι σήμερα στο 4%.
Ψαλίδι στο εφάπαξ
2Καθορισμός του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυομένου. Τo σενάριο που συζητείται προβλέπει τη βελτίωση της αποζημίωσης των εργατοτεχνιτών (σήμερα είναι μόλις πέντε ημερομίσθια το έτος, έναντι ενός μισθού που ισχύει για τον υπάλληλο με έναν χρόνο υπηρεσία)
σε συνδυασμό με μείωση κατά 25% των αποζημιώσεων για τους υπαλλήλους και καταβολή της αποζημίωσης σε έξι μηνιαίες δόσεις, αντί της εφάπαξ καταβολής που ισχύει σήμερα. Να σημειωθεί ότι η αλλαγή αυτή είναι πολύ σημαντική όχι μόνο γιατί θα διευκολύνει την αποδέσμευση των επιχειρήσεων από υπερβάλλον προσωπικό, αλλά κι επειδή θα μειώσει αισθητά το ύψος των εφάπαξ, αφού οι επιχειρήσεις συμβάλλουν σε ποσοστό από 40%70% στην καταβολή τους.
Στοπ στη διαιτησία
3Αλλαγές στη διαδικασία προσφυγής στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης- Διαιτησίας).
Στόχος είναι να αρθεί το υποχρεωτικό της διαιτησίας για την πλευρά που δεν το επιθυμεί και συνήθως είναι η εργοδοτική. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η προσφυγή στη διαιτησία για τις κλαδικές συμβάσεις εφόσον δεν εξασφαλίζεται και η συναίνεση των δύο πλευρών. Κάτι τέτοιο ισχύει σήμερα μόνο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
4 Καθορισμός των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομισθίου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών που απασχολούνται για πρώτη φορά. Ο στόχος είναι να μειωθεί το μισθολογικό κατώφλι στο 80% του βασικού μισθού που σήμερα είναι στα 740 ευρώ.
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου