Τον δρόμο για δεκαετή λιτότητα στην Ευρώπη ανοίγει η Γερμανία. Το Βερολίνο βάζει μπροστά πρόγραμμα περικοπών τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι και το 2016, με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα από 5% σήμερα σε 3% τα επόμενα χρόνια, επιδιώκοντας να δώσει το παράδειγμα και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, σκληρά μέτρα ανακοίνωσαν χθες η Ιταλία και η Βρετανία, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε συστάσεις στην Ισπανία για νέα λιτότητα. Το Λονδίνο ανακοίνωσε περικοπές 6,2 δισ. στερλινών, ενώ η Ιταλία ετοιμάζεται να πάρει μέτρα λιτότητας για να μειώσει το έλλειμμα το 2011 κατά 13 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, θα αντικατασταθεί μόνο το 20% όσων αποχωρήσουν από το Δημόσιο από το 2011 έως το 2013 και θα πραγματοποιηθούν περικοπές στην υγεία, ενώ θα γίνουν και περικοπές μισθών έως 10% σε όσους εργάζονται σε υπουργεία. Επίσης, όσοι είχαν δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν το 2011 θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται άλλους έξι μήνες.
Πέφτει το ευρώ
Η προσπάθεια των χωρών της Ε.Ε. πραγματοποιείται ενώ οι ανησυχίες για την οικονομία στην ευρωζώνη πληθαίνουν, πιέζοντας κοντά σε χαμηλά τετραετίας το ευρώ- το οποίο χθες
διαπραγματευόταν στα 1,239 δολάρια. Η νέα υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος οφείλεται ακόμη εν μέρει στην παρέμβαση της ισπανικής κυβέρνησης για να σώσει τράπεζα της χώρας από κατάρρευση.
Η Τράπεζα της Ισπανίας διέθεσε 550 εκατ. ευρώ για τη σωτηρία της τράπεζας CajaSur, η οποία έχει πραγματοποιήσει μεγάλα ανοίγματα στην αγορά ακινήτων της χώρας, που έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από την κρίση. Τώρα η CajaSur, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για συγχώνευση με την Unicaja, τίθεται υπό τον έλεγχο του ταμείου που έχει συστήσει η Ισπανία για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις οι τράπεζες στην Ισπανία έχουν χορηγήσει στην εγχώρια αγορά ακινήτων περισσότερα από 450 δισ. ευρώ και οι επισφάλειες συνεχώς αυξάνονται. Οι ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο οδήγησε σε πτώση χθες τα χρηματιστήρια στη Μαδρίτη και το Μιλάνο που έκλεισαν με απώλειες 1,27% και 2,59% αντίστοιχα, αν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν σταθεροποιητικά.
Στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που υιοθετεί η Γερμανία, επιβάλλοντας ουσιαστικά αντίστοιχα μέτρα και στην Ευρώπη, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Β. Σόιμπλε εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και ιδιαίτερα επιδομάτων που αφορούν τους ανέργους.
Επίθεση Μπαρόζο κατά Βερολίνου
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι δεν στήριξε όσο έπρεπε το ευρώ από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στη «Frankfurter Αllgemeine», ο Μπαρόζο ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξαν αρκετές σημαντικές φωνές γερμανών πολιτικών που να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη σε ποιον βαθμό είναι σημαντικό για τη Γερμανία να έχει το ευρώ», προσθέτοντας ότι οι γερμανοί πολιτικοί θα έπρεπε να πουν ακόμη ότι η γερμανική οικονομία θα ήταν πολύ χειρότερα χωρίς το ευρώ. «Η Ελλάδα αλλοίωσε και παραποίησε (τα στοιχεία της). Αυτό είναι απαράδεκτο. Αλλά και η Γερμανία δεν συμπεριφέρθηκε πάντοτε σύμφωνα με το πνεύμα του Συμφώνου Σταθερότητας», είπε. Επίσης, ο Μπαρόζο εξέφρασε επιφυλάξεις για ορισμένες από τις προτάσεις της Μέρκελ, εκτιμώντας κυρίως πως είναι «σχεδόν αδύνατον» να πάει κανείς πιο πέρα από τις υπάρχουσες συνθήκες στον περιορισμό του δικαιώματος ψήφου των χωρών με μεγάλο έλλειμμα.
Οι δηλώσεις Μπαρόζο πραγματοποιούνται ενώ έχει ξεσπάσει εμφύλιος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά τις προτάσεις της Γερμανίας για επιβολή αυστηρών ποινών στις χώρες που δεν σέβονται τη δημοσιονομική πειθαρχία. Η μεγαλύτερη κόντρα αφορά κατά πόσον θα πρέπει μια χώρα να αποβάλλεται από τη ζώνη του ευρώ εάν δεν πληροί κάποια συγκεκριμένα κριτήρια.
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου