Εκατοντάδες βιομηχανίες και βιοτεχνίες, εγκατεστημένες, προ του 1994, στην Α΄ Ζώνη Κηφισού, παρέτειναν, με αποφάσεις του τότε Υπουργείου Ανάπτυξης, την λειτουργία τους και μετά το 2004, κατά παράβαση της νομοθεσίας, αλλά και σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες (περίπου τριακόσια) οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης παρέμεναν, μη υλοποιούμενα, στα συρτάρια των αρμοδίων, ενώ ιδιώτες, δήμαρχοι και κοινοτάρχες, ακόμη και Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας, μπάζωναν την κοίτη του πολύπαθου ποταμού. Ενδεικτικό, δε, της αδιαφορίας που επεδείχθη όλα αυτά τα χρόνια για την προστασία του Κηφισού είναι το γεγονός ότι τα μπάζα των ελάχιστων κατεδαφίσεων, που πραγματοποιήθηκαν το 2003, παραμένουν ακόμη και
σήμερα στο σημείο.
Όπως κενό γράμμα παρέμεινε και η γνωμοδότηση της τότε παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία τόνιζε το μη σύννομο παράτασης, μετά το 2004, της λειτουργίας των μονάδων που ήταν εγκατεστημένες, προ του
1994, στον Κηφισό. Η γνωμοδότηση, που, 21.4.2008, κοινοποιήθηκε στο Νομοθετικό Τμήμα του ΥΠΕΧΩΔΕ και στην Περιφέρεια Αττικής, είναι σαφής:
<<ο συνολικός χρόνος λειτουργίας των νομίμως υφισταμένων, κατά την δημοσίευση του ως άνω ΠΔ, στην περιοχή Α΄ εγκαταστάσεων βιομηχανιών - βιοτεχνιών, δεν μπορεί να υπερβαίνει την δεκαετία (από την δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος), ήτοι, το έτος 2004>>.
Έτσι, <<έφτασε ο κόμπος στο χτένι>>, με αποτέλεσμα να απαιτείται σειρά παρεμβάσεων, για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, προ ολίγων ημερών, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την ειδική γραμματέα Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη, με την συμμετοχή του γενικού επιθεωρητή Περιβάλλοντος, Παναγιώτη Μέρκου, εκπροσώπου του Οργανισμού Αθήνας και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, κατά την διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini, αποφασίστηκαν οι ακόλουθοι άξονες δράσης:
- υλοποίηση των οριστικών πρωτοκόλλων κατεδάφισης, που εκκρεμούν επί δεκαετίες, στα συρτάρια των αρμοδίων,
- μετεγκατάσταση, των βιομηχανιών και βιοτεχνικών μονάδων, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, σε εγκεκριμένους προς τον σκοπό αυτό, χώρους,
- αναπλάσεις, σε συνεργασία με τον Οργανισμό της Αθήνας, τμημάτων του Κηφισού και μετατροπή τους σε χώρους περιπάτου και αναψυχής,
- εφαρμογή της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με συνεχείς ελέγχους των αρμοδίων οργάνων.
Την αναγκαιότητα συνεχών ελέγχων, επιβεβαιώνει και το γεγονός, ότι τα Σαββατοκύριακα, όπου οι υπηρεσίες αργούν, οι έλεγχοι των επιθεωρητών έδειξαν σημαντική επιβάρυνση του Κηφισού, από λύματα που οι μονάδες της περιοχής, απορρίπτουν στην κοίτη του. Σε ότι αφορά την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, βάση της, αποτέλεσε το Προεδρικό Διάταγμα του ΄94, που παρέτεινε για μια δεκαετία, την λειτουργία των υφιστάμενων, προ του 1994, στη Ζώνη του Κηφισού, βιομηχανιών και βιοτεχνιών.
Ως εκ τούτου, το 2004, οι εν λόγω μονάδες, έπρεπε να μετεγκατασταθούν σε κάποια Βιομηχανική Περιοχή. Αντ΄ αυτού, εδίδοντο συνεχείς προφορικές παρατάσεις, με αποτέλεσμα να παραμένουν έως και σήμερα στην περιοχή, με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον. Το αίτημα, δε, για μια τέτοια παράταση αποτέλεσε και την τυπική αιτία έκδοσης της σχετικής γνωμοδότησης.
kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου