www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Μικρόσωμα νεογνά λόγω αυξημένης κατανάλωσης καφεΐνης

Οι εγκυμονούσες που καταναλώνουν περισσότερες από έξι κούπες καφέ ημερησίως έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πιο μικρόσωμα βρέφη σε σύγκριση με τις μητέρες που έπιναν λιγότερο καφέ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Ολλανδών επιστημόνων.


Μετά από μελέτη 7.300 μελλουσών μητέρων, οι ερευνητές από το Erasmus Medical Center του Ρότερνταμ διαπίστωσαν ότι τα βρέφη που γέννησαν το 2-3% των

μητέρων που είχαν δηλώσει ότι καταναλώνουν καφεΐνη ισοδύναμη με 6 φλιτζάνια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ήταν μικρότερα σε μήκος από τα υπόλοιπα μωρά.

«Η πρόσληψη καφεΐνης φαίνεται πως επηρεάζει το μήκος του εμβρύου μετά το πρώτο τρίμηνο», σχολίασε στο Reuters η ερευνήτρια Ρέιτσελ Μπέικερ. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ καθημερινά φαίνεται, σύμφωνα με τα πορίσματα, πως επηρεάζει το μέγεθος του εμβρύου καθʼ όλη τη διάρκεια της κύησης.

Τα συμπεράσματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έρχονται να προστεθούν στα αμφιλεγόμενα ευρήματα των επιστημόνων σχετικά με το εάν η καφεΐνη είναι επιζήμια για το έμβρυο. Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην πρόληψη καφεΐνης –ακόμη και ενός ή δύο φλιτζανιών ημερησίως– και τα λιποβαρή νεογνά, ενώ άλλες μελέτες διατείνονται ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις για το έμβρυο.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: