www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Νταβούτoγλου: Eπιμένει σε ανταλλάγματα για το άνοιγμα των λιμανιών

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει όλα τα λιμάνια της στους Ελληνοκύπριους, αλλά ως αντάλλαγμα ζητούμε ένα μόνο πράγμα: Και οι Τουρκοκύπριοι, ως Μεσόγειοι, να έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν όλα τα λιμάνια της Μεσογείου και να ανοίξουν τα λιμάνια της Κυρήνειας και της Αμμοχώστου και το αεροδρόμιο Ερτζάν», δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.


Μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ο κ. Νταβούτογλου είπε πως «εάν το 2004 οι

ελληνοκύπριοι είχαν πει ναι στο σχέδιο Ανάν, τώρα δεν θα υπήρχαν στην Κύπρο κλειστά σύνορα και λιμάνια».

Και διερωτήθηκε:

«Τη στιγμή που οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι έχουν πει ναι στην ειρήνη, έχουν λιμάνια που παραμένουν κλειστά, δεν μπορούν να ταξιδέψουν πουθενά και δεν μπορούν να μετάσχουν σε καμία πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα, δεν μπορούν να παραβρίσκονται στο τραπέζι αυτό παρ' ότι είναι Μεσόγειοι, είναι τόσο εύκολο να ανάγουμε το όλο θέμα μόνο στο άνοιγμα των λιμανιών προς τους ελληνοκύπριους;».

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει τα λιμάνια της με τον όρο που αναφέρεται παραπάνω και τόνισε ότι «το ίδιο δικαίωμα πρέπει να αναγνωριστεί σε όλους τους ανθρώπους, με ισότητα. Σε αντίθετη περίπτωση, το καθεστώς που θα οικοδομήσουμε δεν μπορεί να ονομάζεται δίκαιο. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Εάν είναι έτοιμη η ΕΕ, η διεθνής κοινότητα και οι ελληνοκύπριοι, εμείς μπορούμε αύριο να ανοίξουμε τα λιμάνια, αλλά περιμένουμε να ανοίξουν και τα λιμάνια των τουρκοκυπρίων. Μόνο τότε μπορεί να υπάρξει μόνιμη ειρήνη και ισότητα».
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: