Η κινεζική οικονομία σταδιακά θα επιβραδυνθεί και πολύ πιθανά θα καταρρεύσει μέσα στον επόμενο χρόνο, καθώς η πτώση των μετοχών και στις τιμές των εμπορευμάτων αποτελούν ένδειξη ότι η φούσκα στην αγορά ακινήτων είναι έτοιμη να εκραγεί, δήλωσε ο επενδυτικός αναλυτής Μάρκ Φέιμπερ.
Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό 11,9% το πρώτο τρίμηνο, τον ταχύτερο ρυθμό τα τελευταία τρία χρόνια. Παρά το
γεγονός αυτό ο χρηματιστηριακός δείκτης SSE Σαγκάης δεν κατάφερε να ανακτήσει τα υψηλά του 2009, καθώς τα βιομηχανικά εμπορεύματα και οι μετοχές αυστραλιανών εξαγωγών πρώτων υλών βαραίνουν τον δείκτη.
Τα εγκαίνια της Διεθνούς Εμπορικής Έκθεσης Expo στη Σαγκάη δεν είναι και ο καλύτερος οιωνός για την κινεζική οικονομία, τόνισε ο Φέιμπερ υπονοώντας τη φούσκα ακινήτων που ακολούθησε τη Διεθνή Εμπορική Έκθεση στην Βιέννη το 1873.
Η Σαγκάη αναμένει περίπου 70 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ περισσότεροι από 433.000 επισκέπτες βρέθηκαν στην έκθεση το πρώτο σαββατοκύριακο. «Η αγορά μας δηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά» συνεχίζει ο επενδυτικός αναλυτής σε δηλώσεις του στο Bloomberg.
Η κινεζική οικονομία θα επιβραδυνθεί άμεσα τονίζει, αναμένοντας την πτώση της κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους 9-12 μήνες. Ο δείκτης που παρακολουθεί την πορεία κινεζικών μετοχών στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 1,8% χθες, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων δύο εβδομάδων, ύστερα και από την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας να ανεβάσει τα όρια των τραπεζικών διαθεσίμων, για τρίτη φορά μέσα στο έτος. Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Σαγκάης σημείωσε πτώση τις τάξης του 12% τον τελευταίο χρόνο.
Η τιμή του χαλκού έφτασε σε χαμηλά των τελευταίων, ενώ η BHP Billiton, η μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία στον κόσμο, σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από το Φεβρουάριο λόγω ανησυχιών για τις επενδύσεις προς την τρίτη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, την ίδια ώρα που η Αυστραλία αύξανε την φορολογία προς τους παραγωγούς εμπορευμάτων.
Των δηλώσεων του Φέιμπερ προηγήθηκαν προ μηνός αυτές του Τζιμ Τσάνος και του Κένεθ Ρόγκοφ, οι οποίοι τόνιζαν ότι το πρόβλημα της Κίνας είναι ότι εξαρτάται από την εξέλιξη της αγοράς ακινήτων για την ανάπτυξή της. Περίπου το 60% του ΑΕΠ της Κίνας εξαρτάται από την ανοικοδόμηση, τόνισε ο Τζιμ Τσάνος.
Η κυβέρνηση απαγόρευσε τον δανεισμό για την αγορά τρίτης κατοικίας, ενώ αύξησε το δείκτη των υποθηκών και των απαιτούμενων προκαταβολών για την απόκτηση δεύτερης κατοικίας. Οι τιμές ακινήτων σημείωσαν άνοδο 11,7% σε 70 μεγάλες πόλεις, τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2005.
naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου