www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Ανοίγουν 6 επαγγέλματα, κλείνουν γραμμές του ΟΣΕ

Πέντε διαρθρωτικές αλλαγές, με χρονοδιαγράμματα που ξεκινούν από φέτος και με μέτρα που φέρνουν ανατροπές στα κλειστά επαγγέλματα, τις ΔΕΚΟ ακόμα και τις απολύσεις στο δημόσιο, παρουσίασε η κυβέρνηση στους διαπραγματευτές της Κομισιόν και του ΔΝΤ.


Μέχρι το τέλος του χρόνου ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα δικηγόρων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, ορκωτών λογιστών. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση θα προτείνει νομοθεσία για την άρση των περιορισμών σε κλειστά επαγγέλματα
συμπεριλαμβανομένων:

* του νομικού επαγγέλματος για να άρει περιττούς περιορισμούς για ελάχιστη αμοιβή, την ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης, γεωγραφικούς περιορισμούς σχετικά με το πού μπορούν οι δικηγόροι να δρουν στην Ελλάδα.

* του φαρμακευτικού επαγγέλματος σχετικά με τον περιορισμό του αριθμού των φαρμακείων και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους.

* του συμβολαιογραφικού επαγγέλματος, σχετικά με την ελάχιστη αμοιβή, περιορισμό του αριθμού των συμβολαιογράφων, γεωγραφικούς περιορισμούς σχετικά με το πού μπορούν οι συμβολαιογράφοι να δρουν και την ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης.

* αρχιτεκτόνων σχετικά με την ελάχιστη αμοιβή.

* μηχανικών σχετικά με την ελάχιστη αμοιβή.

* ορκωτών λογιστών σχετικά με την ελάχιστη αμοιβή.

Όσον αφορά το καθεστώς προσλήψεων και απολύσεων στο Δημόσιο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για επιπλέον μείωση προσωπικού στο Δημόσιο από τον κανόνα μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις.

Από φέτος προβλέπεται η αναστολή των προσλήψεων και των διορισμών τακτικού προσωπικού σε όλους τους φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται από την Προεδρία της Δημοκρατίας και το Ελληνικό Κοινοβούλιο μέχρι τα υπουργεία, την αυτοδιοίκηση, τα ΝΠΔΔ, καθώς και τα ΝΠΙΔ, στα οποία το κράτος συμμετέχει με ποσοστό άνω του 50%, οι δημόσιες επιχειρήσεις κ.λπ. Εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις και συνεχίζονται κανονικά οι προσλήψεις:

- Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στον τομέα της Υγείας.

- Εκπαιδευτικού προσωπικού (καθηγητές, δάσκαλοι) στον τομέα της Παιδείας.

- Ένστολου προσωπικού στον τομέα της ασφάλειας.

Επίσης στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται:

- Ο διορισμός των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Ο διορισμός δικαστικών, δικηγόρων, δημοσιογράφων σε γραφεία Τύπου υπουργείων, συμβασιούχων μερικής απασχόλησης στους ΟΤΑ κ.ά.

Για το έκτακτο προσωπικό με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, αλλά και συμβασιούχους έργου προβλέπεται η μείωση των εγκεκριμένων θέσεων κατά 30% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2009. Εξαιρείται το εποχικό προσωπικό που προσλαμβάνεται για την κάλυψη επειγουσών αναγκών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στην τρόικα των διαπραγματευτών ότι θα προχωρήσει και στο κλείσιμο των ζημιογόνων γραμμών του ΟΣΕ. Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη θα καταργηθούν όλες οι ζημιογόνες γραμμές, με εξαίρεση όσες καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες, οι οποίες και θα προκηρυχθούν ως άγονες επιδοτούμενες μετά από διαγωνισμό, σύμφωνα με τις διαδικασίες που διέπουν τα αεροπορικά και ναυτιλιακά δρομολόγια.

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι υπήρξαν πιέσεις από την τρόικα (που έγιναν τελικά δεκτές» για» μείωση επιδοτήσεων στις ΔΕΚΟ ενώ η κυβέρνηση πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει και σε αύξηση τιμολογίων στη ΔΕΗ.
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: