www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Κόντρα επί της διαδικασίας ψήφισης του ν/σ για τα μέτρα

Μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών επί του νομοσχεδίου για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης θα ληφθεί από τη Βουλή η απόφαση για την πλειοψηφία που απαιτείται για την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου επί της αρχής.


Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, μετά τη σχετική πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το θέμα έθεσαν τα κόμματα της Αριστεράς και ζήτησαν να γίνει ψηφοφορία με βάση το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος, που αφορά διεθνείς συμβάσεις και θέματα εθνικής κυριαρχίας και προβλέπει ψήφιση με 180 ψήφους.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Θ. Παφίλης υποστήριξε πως είναι «προφανές και έχει ομολογηθεί ότι έγινε μια διεθνής συμφωνία, όπου παραχωρούνται επιπλέον αρμοδιότητες σε όργανα διεθνών ιμπεριαλιστικών
δυνάμεων». Ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) ανέφερε ότι «κουρελιάζεται το Σύνταγμα με τις διαδικασίες - εξπρές, που το έφερε η κυβέρνηση», και πως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 28, παρ. 2 και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με την πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής (180 βουλευτές).

Εκ μέρους της ΝΔ, τοποθετήθηκε ο Κ. Τασούλας, ο οποίος τόνισε ότι «αν η ΝΔ πίστευε πως τίθεται ζήτημα εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας, θα έκανε εκείνη την πρόταση». Όπως είπε, η ΝΔ «πιστεύει μεν ότι είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, δεν πιστεύει όμως ότι συνιστά αυτό που θεωρεί η Αριστερά».

Ο κ. Τασούλας τόνισε ακόμη ότι σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό το καθορίζει η κυβέρνηση και η κυβέρνηση έφερε το σχέδιο νόμου με απλή πλειοψηφία. «Οι ευθύνες είναι ανεξαρτήτου πλειοψηφίας, η ΝΔ, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, δεν τις αποποιείται, αν θέλουν κάποιοι να τις μετακυλίσουν, η απάντηση έρχεται από την κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο εισήχθη έτσι κι έτσι το αντιμετωπίζουμε», τόνισε.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Αστέριος Ροντούλης τόνισε ότι η λέξη κλειδί είναι «οι αρμοδιότητες», που προβλέπονται από το Σύνταγμα, και επισήμανε ότι δεν υπάρχει αναγνώριση αρμοδιοτήτων κατά το Σύνταγμα, «έγινε μια συμφωνία και αυτή έρχεται να ψηφιστεί». «Δηλαδή, όταν δανειζόταν η χώρα από το εξωτερικό, έπρεπε να έρχεται εδώ η κυβέρνηση να ψηφίζουμε με αυξημένη πλειοψηφία;», είπε και απευθυνόμενος στα κόμματα της Αριστεράς, ρώτησε «γιατί στο παρελθόν δεν χρησιμοποιήθηκαν τέτοια είδους επιχειρήματα;».

Της τοποθέτησης των εκπροσώπων των κομμάτων προηγήθηκε η παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος πρότεινε να ανασταλεί η πρόοδος της διαδικασίας, ώστε να ακουστούν οι πολιτικοί αρχηγοί και να επανέλθει το Σώμα για την τελική του απόφαση. Διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αλλά «παρεμπίπτον θέμα», δεν είναι τεχνικά τα ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν, «αλλά θεμελιώδη και ουσιαστικά». Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «δεν είναι κείμενο πολιτικής δικονομίας, είναι μεγάλη εθνική ιστορική συμφωνία». Απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, εξέφρασε την χαρά του γιατί «η εκ μέρους του επίκληση του Συντάγματος προϋποθέτει την αποδοχή και τον σεβασμό του».

Παίρνοντας το λόγο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ζήτησε από τον υπουργό να τοποθετηθεί επακριβώς «αν στέκει νομικά, ή όχι, η πρόταση» γιατί «αυτά που είπε ο υπουργός, ήταν από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα». Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι «παίζεται παιχνίδι» και διερωτήθηκε γιατί έφυγε ο κ. Ρόβλιας, ο οποίος ήταν ο αντιλέγων από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος στην πρόταση.

«Η κυρία Παπαρήγα μας λέει "απαντήστε στο όνομα της τυπικής δημοκρατίας". Όχι κυρία Παπαρήγα, θα απαντήσουμε στο όνομα της ουσιαστικής δημοκρατίας», ανταπάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Ικανοποιήθηκα από την απάντηση. Και σας λέω, γιατί σας κάνει εντύπωση όταν σας λέμε εμείς ότι το δίκιο, στο οποίο εμείς υπακούουμε, είναι το δίκιο του εργαζόμενου. Τώρα, λέτε ουσιαστικά και τυπικά. Μόνο που εμείς τα λέμε πάντα κι όχι αν θέλουμε να βάλουμε τρικλοποδιές κάπου», επανήλθε η γγ του ΚΚΕ.

«Το Σύνταγμα και η Δημοκρατία είναι έργο του ελληνικού λαού. Και στο όνομα του ελληνικού λαού και της νομιμοποίησης, που μας παρέχει, ενσυνείδητα κάνουμε ό,τι κάνουμε», είπε ο Ευ. Βενιζέλος.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: