www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Εγκ. Μπαγίς: Για τη Χάλκη αναμένουμε ταυτόχρονα βήματα από την Αθήνα

Το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη «κολλάει» στο γεγονός ότι δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα και από την πλευρά της Αθήνας, υποστήριξε ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργός της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ομπάμα για το θέμα.


Όπως είπε, ο ίδιος δεν θεωρεί «απειλή» για την Τουρκία την επαναλειτουργία της Σχολής, ωστόσο εκτίμησε πως «θα ήταν χρήσιμο να γίνουν ταυτόχρονα βήματα».

 «Το θέμα αυτό περισσότερο από διμερές θέμα μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, είναι θέμα που σχετίζεται με τη νομοθεσία μας», σημείωσε ο κ. Μπαγίας για να προσθέσει πως «αν και δεν εξαρτάται από τον όρο περί αμοιβαιότητας, θα έχουν μεγάλη σημασία τα ταυτόχρονα βήματα στα οποία θα προβεί η Ελλάδα».

 «Το γεγονός ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, τόσο ο κ. Καραμανλής, όσο και ο κ. Παπανδρέου, δεν έχουν προβεί στα αναγκαία βήματα, παρότι έχουν δώσει επανειλημμένως υποσχέσεις στον
πρωθυπουργό μας, δείχνει το πού ακριβώς κολλάει το ζήτημα», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα «να λυθούν τα προβλήματα και των μουσουλμάνων Τούρκων -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- αδελφών μας που ζουν στην Ελλάδα και των Ορθόδοξων πολιτών μας που ζουν στην Τουρκία».

 Κατά τον κ. Μπαγίς, η Τουρκία έχει παρουσιάσει «την καλή της πρόθεση»: «Τόσο η επιστροφή του κτηρίου του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, όσο και η επιστροφή του τίτλου κυριότητας του σχολείου στον Γαλατά, αλλά και η επίλυση των περιουσιακών προβλημάτων, που κρατούν από τη δεκαετία του 30, και η επίσκεψη του πατριάρχη Βαρθολομαίου στην επιτροπή συμβιβασμού για το νέο Σύνταγμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όλα αυτά είναι εξελίξεις αδιανόητες για πριν από δέκα χρόνια», υπογράμμισε και κατέληξε λέγοντας: «Η Τουρκία έχει προβεί σε πολύ σημαντικά βήματα, αλλά έχει έλθει η ώρα η Ελλάδα που πρέπει να είναι μια δημοκρατία με τα δεδομένα της ΕΕ, να συμπεριφερθεί με αίσθηση της δικής της ευθύνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: