www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Στάση εργασίας αύριο στους Δήμους της Αττικής


Κλειστοί θα παραμείνουν αύριο, από τις 11.00 έως τις 15.00, οι δήμοι της Αττικής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συρρίκνωση των διαθέσιμων πόρων προς την αυτοδιοίκηση.

Οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται για τη μη απόδοση 450 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2012 και τη μείωση κατά 15% της χρηματοδότησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, καθώς η μείωση- όπως σημειώνουν- απειλεί τη βιωσιμότητα των δήμων. Στις 12, το μεσημέρι, οι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Γιανίτση.

Όπως επισήμανε στη σημερινή ενημέρωση Τύπου ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Αγ. Αναργύρων, Νίκος Σαράντης, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις από
κάθε άλλον τομέα, μετά την έναρξη εφαρμογής του μνημονίου, το 2010: Η ετήσια χρηματοδότηση των δήμων έχει μειωθεί από 5 δισ. ευρώ, το 2009, σε 2,5 δισ. ευρώ, φέτος. Η μείωση δομών έχει ξεπεράσει το 70%. Από 1034 δήμους, το 2010, σήμερα υπάρχουν 325 δήμοι και από 5.880 Νομικά Πρόσωπα, έχουν μείνει 1.138 Νομικά Πρόσωπα. Με το ενιαίο μισθολόγιο, οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων ανέρχονται σε 30% και σωρευτικά, την τελευταία τριετία, υπερβαίνουν το 40%. Ανάλογες μειώσεις έγιναν και στις αποζημιώσεις των αιρετών της αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, με το πάγωμα των προσλήψεων από το 2010 και τη δραστική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, οι περισσότεροι δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό.

Ο κ. Σαράντης και ο γενικός γραμματέας της ΠΕΔΑ, δήμαρχος Κηφισιάς, Ν. Χιωτάκης, είπαν ότι, ήδη σε πολλούς δήμους, έχουν σταματήσει τα πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα. Άλλοι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τα ανταποδοτικά για την καθαριότητα είναι παγωμένα εδώ και τρία χρόνια. Δέκα δήμοι, ήδη από πέρσι, δεν παίρνουν ούτε ευρώ από τη μηνιαία χρηματοδότηση, καθώς έχουν σωρεύσει χρέη και πλέον γίνεται παρακράτηση στην πηγή.

«Όταν είχαμε αποφασίσει να ασχοληθούμε με την αυτοδιοίκηση, δεν φανταζόμασταν ότι κάποια στιγμή δεν θα είχαμε τα στοιχειώδη» επισήμανε ο κ. Χιωτάκης. «Μας έδωσαν αρμοδιότητες, χωρίς προσωπικό και χρήματα και μετά λένε ότι φταίμε εμείς για το χάλι το δικό τους. Φτάσαμε να κάνουμε τους μανάβηδες. Ξεχάσαμε ότι ο δήμαρχος είναι για να σχεδιάζει μια καλύτερη ζωή για τους δημότες του», τόνισε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: