www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Reuters: Εξετάζεται αναβολή της βοήθειας χωρίς χρεοκοπία

Στελέχη της ευρωζώνης εξετάζουν τρόπους προκειμένου να καθυστερήσει μέρος ή ακόμη και όλο το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, κατορθώνοντας παρόλα αυτά να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία, δηλώνουν πηγές της ΕΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η αναβολή μπορεί να διαρκέσει μέχρι η χώρα να διεξάγει εκλογές, που αναμένονται τον Απρίλιο, αναφέρουν οι πηγές της ΕΕ.

Ενώ τα βασικά στοιχεία του πακέτου, το οποίο ανέρχεται στα 130 δισ. ευρώ, υπάρχουν, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν είναι ικανοποιημένοι για το ότι οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες έχουν δεσμευτεί επαρκώς στη συμφωνία.

Επίσης, αναφέρει το Reuters, δεν είναι ξεκάθαρο ότι το επίπεδο χρέους/ΑΕΠ της χώρας, το οποίο βρίσκεται τώρα στο 160%, θα διαμορφωθεί στο 120% μέχρι το 2020 μέσω της συμφωνίας, όπως
απαιτείται από την Τρόικα.

«Υπάρχουν προτάσεις για καθυστέρηση του ελληνικού προγράμματος ή και για διάσπασή του, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια χρεοκοπία, αλλά δεν είναι όλοι σύμφωνοι με αυτό», τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

«Θα εξετάσουν όλες τις επιλογές. Υπάρχουν πιέσεις από διάφορες χώρες για να «παγώσει» η βοήθεια μέχρι να υπάρξει πλήρης δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία ίσως να μην έλθει μέχρι να διεξαχθούν εκλογές», αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές.

Οι Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία είναι οι χώρες που πιέζουν για την αναβολή του προγράμματος, ενώ η Γερμανία είναι η πιο «σκληρή», καθώς υποστηρίζει ότι η τελική έγκριση θα πρέπει να δοθεί μόνο μετά από τις εκλογές.

Ένα μεγάλο πρόβλημα για το διαχωρισμό του πακέτου βοήθειας είναι το εάν οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα είναι πρόθυμοι να υπογράψουν μια ανταλλαγή ομολόγων εάν η χρηματοδότηση της Ελλάδας δεν βρίσκεται στο τραπέζι, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το κράτος ίσως δεν θα μπορέσει να πληρώσει τις μελλοντικές λήξεις ομολόγων.

Ως αποτέλεσμα, σχολιάζει πηγή της ΕΕ, είναι πιθανό να καθυστερήσει ολόκληρο το δεύτερο πακέτο βοήθειας μέχρι τις ελληνικές εκλογές, «όταν και όλοι ελπίζουν για μεγαλύτερη δέσμευση και διευκρινίσεις».

«Αυτό θα σήμαινε ότι θα πρέπει να πληρώσουμε το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου, το οποίο θα ήταν σκέτη σπατάλη», τονίζει πηγή της ευρωζώνης.

Προσθέτει ωστόσο πως έχουν μείνει ακόμη χρήματα από το πρώτο πρόγραμμα, οπότε «θα μπορούσαμε να το κάνουμε», αναφερόμενος στο πρώτο πακέτο των 110 δισ. ευρώ. «Αυτό θα σήμαινε ότι οι συζητήσεις για το β΄ πρόγραμμα (συμπεριλαμβανομένου και του PSI), το οποίο είναι μέρος του πακέτου, θα μπορούσαν να αναβληθούν μέχρι να υπάρξει νέα κυβέρνηση».

DJ: Σε αρχικό στάδιο η ιδέα για αναβολή του προγράμματος

Ορισμένοι από τους πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν το πακέτο διάσωσης της χώρας για μετά τις εκλογές του Απριλίου μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο δύο αξιωματούχους με γνώση της κατάστασης.

Για να καλυφθούν οι απαιτήσεις από τα ομόλογα του Μαρτίου των 14,4 δισ. ευρώ υπάρχει η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί ένα δάνειο-γέφυρα, αναφέρει το πρακτορείο.

Οι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πάντως ότι η σκέψη αυτή δεν έχει ευρεία στήριξη στις υπόλοιπες 16 χώρες της Ευρωζώνης και προς το παρόν δεν βρίσκεται καν στο στάδιο της επίσημης πρότασης.

Η ιδέα φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι από κάποιους από τους επίσημους πιστωτές με αξιολόγηση ΑΑΑ και δεν αναμένεται να εξεταστεί σοβαρά μέχρι οι υπουργοί της Ευρωζώνης να αξιολογήσουν το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας και τις εγγυήσεις ότι οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα θα υλοποιηθούν.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel απέκλεισε το ενδεχόμενο για ένα δάνειο γέφυρα προς την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: