www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

Γ. Παπανδρέου: Eχουμε την ψυχή να ξεφύγουμε από την ομηρία των αγορών


Θα συνεδριάσει εκ νέου η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ όταν θα είναι έτοιμη η νέα δανειακή σύμβαση για να συζητήσει επ΄ αυτής και να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη σχετική ψηφοφορία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου κατά τη δευτερολογία του στη συνεδρίαση της ΚΟ.

Το δίλημμα, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, είναι υπαρκτό και «θα πρέπει να απαντήσουμε αν συμφέρει τη χώρα ή όχι, να ψηφίσουμε δηλαδή αν θα υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, αύξηση του πλούτου και μείωση της ανεργίας ή αν θα πούμε ''όχι'' με όλες τις συνέπειες που μπορεί αυτό να έχει για τον ελληνικό λαό».

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε σε πολλές παρατηρήσεις βουλευτών, τονίζοντας πριν απ΄όλα ότι «δεν μπορούμε να ισοπεδώσουμε αυτό που κάναμε» και ότι «έχουμε τη ψυχή να κάνουμε αυτό που πρέπει και να συμβάλλουμε ώστε να ξεφύγουμε από την ομηρία των αγορών».

«Υπάρχει», συμπλήρωσε, «μεγάλη μάχη μεταξύ των αγορών και της δημοκρατίας, υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στην ΕΕ καθώς, τελικά, από 27 χώρες αποφασίζει μία».

Υποστήριξε ακόμη ότι το ισοδύναμο της δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να είναι η
κοινωνική προστασία και τώρα πρέπει να γίνει η μεγάλη προσπάθεια για τα μικρά εισοδήματα, αλλά και τη μεσαία τάξη.

«Το ''Σχέδιο Μάρσαλ'' για την ανάπτυξη πρέπει να είναι βασικό στοιχείο του προεκλογικού μας προγράμματος μαζί με τις διαρθρωτικές αλλαγές για την ανακατανομή πλούτου και ισχύος» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε την ευθύνη για πολλές από τις αστοχίες του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε αποφάσεις ευρωπαίων εταίρων. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλησαν να εφαρμόσουν το παράδειγμα της Ελλάδας παντού, και αυτό ήταν κάτι «αρνητικό για μας».

Επίσης, επέρριψε ευθύνη στην συντηρητική Ευρώπη γιατί ακόμα δεν έχει διαμορφώσει αναπτυξιακή στρατηγική και όπως υπογράμμισε μέσα σε αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα εκ των πραγμάτων έγινε πειραματόζωο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πολλοί έπαιξαν κερδοσκοπικά στην αποτυχία της Ελλάδας και ανέφερε πως αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρενέβαινε για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, όπως το κάνει σήμερα με την Ιταλία, η Ελλάδα θα πήγαινε σε πολύ πιο ήπια προσαρμογή.

Αναγνώρισε πάντως ότι ακόμα και σήμερα οι δανειστές καλύπτουν τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού μας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, είπε ότι επισήμανε στην τρόικα πως από τους «δέκα δείκτες ανταγωνιστικότητας, μόνο ο ένας αφορά τους μισθούς» και πρότεινε να τεθεί ένα χρονικό όριο τριών έως εννέα μηνών, ώστε να δοκιμαστούν οι άλλοι εννέα δείκτες και αν αποτύχουν, τότε να εφαρμοστούν οριζόντιες περικοπές.

Υπογράμμισε παράλληλα πως «έχει και η Τρόικα τις αντιφάσεις της», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «από τη μια θέλουν βιωσιμότητα και ανάπτυξη, αλλά από την άλλη δεν θέλουν να φορτωθούν άλλο κόστος και γι' αυτό επιθυμούν να τελειώνουμε με τα ελλείμματα».

Αναφερόμενος στη διετή διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναγνώρισε ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης επισημαίνοντας ωστόσο, ότι αυτά διογκώθηκαν από ορισμένα ΜΜΕ τα οποία δεν έχαναν ευκαιρία να αντιμετωπίζουν τα θέματα αυτά ισοπεδωτικά, με λαϊκιστικό τρόπο και με απαξίωση των πάντων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: