www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ο φακός της NASA «είδε» τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού


Εικόνες από τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, αυτήν δηλαδή που δεν βλέπουμε ποτέ από τη Γη, κατέγραψε για πρώτη φορά το ένα από τα δίδυμα σκάφη GRAIL της NASA. Το βίντεο διάρκειας περίπου μισού λεπτού τραβήχτηκε στις 19 Ιανουαρίου και δείχνει ολόκληρη την αθέατη πλευρά της Σελήνης αρχίζοντας από το βόρειο και καταλήγοντας στο νότιο πόλο.

Στην πορεία, ο φακός του σκάφους Ebb αποκαλύπτει μία νέα άποψη της περιοχής Mare Orientale, μιας λεκάνης διαμέτρου 900 χιλιομέτρων που δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 4 δισεκατομμύρια χρόνια από την πρόσκρουση αντικειμένου σε μέγεθος μετεωρίτη και τμήμα της οποίας βρίσκεται στην ορατή πλευρά της Σελήνης. Στο βίντεο φαίνεται επίσης ο μικρότερος κρατήρας Ντριγκάλσκι, κοντά στο νότιο πόλο. Στο κέντρο του διακρίνει κανείς μία
κορυφή σε σχήμα άστρου, η οποία σύμφωνα με τη NASA είναι πιθανό να προκλήθηκε από τη πρόσκρουση κομήτη ή αστεροειδούς.


«Η αθέατη πλευρά του φεγγαριού είναι εξαιρετικά άγρια», λέει η ερευνήτρια της NASA Μαρία Ζούμπερ. «Η επιφάνεια περιλαμβάνει πολλούς κρατήρες πρόσκρουσης, οι οποίοι διατηρούνται.»

Όπως εξηγεί η υπηρεσία στην ιστοσελίδα της, ο λόγος που δεν βλέπουμε ποτέ τη μία πλευρά της Σελήνης είναι ότι η περίοδος περιστροφής της γύρω από τον άξονά της είναι ίση με την περίοδο περιφοράς της γύρω από τη Γη.

Τα δίδυμα σκάφη Ebb και Flow αποτελούν τον άξονα του προγράμματος GRAIL της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Μέσα στις επόμενες 82 ημέρες τα όργανά τους θα χαρτογραφήσουν το βαρυτικό πεδίο της Σελήνης, βοηθώντας τους ερευνητές της NASA να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνειά της και, ενδεχομένως, να πάρουν κάποιες απαντήσεις γύρω από το πώς σχηματίστηκαν η Γη και οι υπόλοιποι βραχώδεις «γείτονές» της στο ηλιακό σύστημα.

Στην προσπάθεια συμμετέχουν επίσης 2.500 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν συγκεκριμένες περιοχές στην επιφάνεια της Σελήνης και οι επιστήμονες του GRAIL θα τους στείλουν φωτογραφίες από αυτές για να τις μελετήσουν στην τάξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: