www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Συνελήφθησαν μέλη διεθνούς σπείρας διακίνησης ναρκωτικών


Συνελήφθησαν τέσσερις νεαροί υπήκοοι Μαυροβουνίου, μέλη διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης που μετέφερε και διακινούσε ναρκωτικά από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται τουλάχιστον από το 2005, ναύλωνε πλοία για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.

Η επιχείρηση σύλληψής τους έγινε την Τρίτη το απόγευμα στη Βούλα, μετά από αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο παραγγελίας για προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Στη δικογραφία που σχηματίζεται, από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, εμπλέκονται και άλλα τρία άτομα, επίσης υπήκοοι Μαυροβουνίου, που φέρονται ως
αρχηγοί της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα που προηγήθηκε της σύλληψης, οι τέσσερις νεαροί σπούδαζαν σε εργαστήρια ελευθέρων σπουδών στην Αθήνα. Δεν εργάζονταν, καθώς είχαν αναλάβει το ρόλο της νομιμοποίησης των κερδών της οργάνωσης.

Διακινούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά μέσω τραπεζών και υπεράκτιων εταιρειών, τοποθετούσαν χρήματα σε τραπεζικές θυρίδες και είχαν αγοράσει πολυτελή ακίνητα στα νότια προάστια της Αθήνας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στις δύο ιδιόκτητες πολυτελείς κατοικίες τους στη Βούλα, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, βρέθηκε πλήθος εγγράφων σχετικών με νομιμοποίηση εσόδων, εγγράφων και παραστατικών κίνησης μεγάλων χρηματικών ποσών - βρέθηκαν κινήσεις 20 εκατομμυρίων ευρώ - μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών και υπεράκτιων (offshore) εταιρειών, καθώς και το χρηματικό ποσό των 65 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά. Επίσης βρέθηκαν δύο πολυτελή αυτοκίνητα και μια μοτοσικλέτα, τα οποία και κατασχέθηκαν ως προϊόντα που προέρχονταν από τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Ανακριτή.

Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε, συσχετίσθηκε και έρευνα που διενεργήθηκε για το σκοπό αυτό από το Τμήμα Όπλων και Ναρκωτικών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος
Τόσο οι τέσσερις συλληφθέντες, όσο και τα τρία αρχηγικά μέλη, κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων κατ΄εξακολούθηση, κατά συνήθεια και κατ΄ επάγγελμα, εντός των πλαισίων της εγκληματικής οργάνωσης, για λογαριασμό και προς όφελος αυτής. Επίσης, εισαγωγή στην επικράτεια ναρκωτικών ουσιών, αγορά, κατοχή και πώληση από κοινού, κατ΄ εξακολούθηση, κατ΄ επάγγελμα και συνήθεια από ιδιαίτερα επικίνδυνους δράστες.

Σε ό,τι αφορά τη δράση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, πριν από δύο έτη (το Δεκέμβριο του 2009), ύστερα από συνεργασία του ΣΔΟΕ και Αρχών του Περού και της US DEA, κατασχέθηκε στη χώρα μας ποσότητα 20 κιλών κοκαΐνης που επιχείρησε να διακινήσει. Στις αρχές του 2009, οι Ιταλικές Αρχές κατάσχεσαν 215 κιλά κοκαΐνης, ενώ το ίδιο έτος οι Αρχές της Ουρουγουάης με τη US DEA κατάσχεσε περισσότερους από 2 τόνους κοκαΐνης, ανοιχτά στον Ατλαντικό Ωκεανό, σε πλοίο που είχε ναυλώσει η οργάνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: