www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Επιτεύγματα στο χώρο της εξωσωματικής


Κατάψυξη ωοθηκικού ιστού σε 5 γυναίκες που νοσούν από διαφορετικές μορφές καρκίνου επιτεύχθηκε πρόσφατα από επιστήμονες στη χώρα μας. Η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού έγινε προκειμένου να ολοκληρώσουν οι γυναίκες τη θεραπεία του καρκίνου με ακτινοβολία/χημειοθεραπεία και μετά να μεταμοσχευθεί στις ωοθήκες τους ώστε να καταστούν και πάλι γόνιμες.

Επίσης στις αρχές του μήνα έγινε λαπαροσκοπική αποφλοίωση ωοθήκης σε γυναίκα 42 ετών με καρκίνο του μαστού η οποία θα υποβληθεί σε θεραπεία χημειοθεραπείας.

Ο ωοθηκικός ιστός από την αποφλοίωση και των δύο ωοθηκών
καταψύχθηκε και φυλάσσεται στους -196oC σε υγρό άζωτο. Μετά τη θεραπεία από τον καρκίνο, θα μεταμοσχευτεί στην ίδια. Τα επιτεύγματα ανακοίνωσε ο μαιευτήρας γυναικολόγος, ειδικός σε θέματα εξωσωματικής γονιμοποίησης Κ. Πάντος, επιστημονικός διευθυντής της κλινικής «Γένεσις Αθηνών».

Ανέφερε επίσης ότι τον περασμένο Οκτώβριο επιτεύχθηκε στο κέντρο η γέννηση διδύμων 11 χρόνια μετά τη σύλληψή τους. Τα δίδυμα (αγοράκι και κοριτσάκι) γεννήθηκαν στην Πάτρα 11 χρόνια μετά τη σύλληψή τους στο εργαστήριο εξωσωματικής γονιμοποίησης, του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στην Κλινική Γένεσις Αθηνών. Το ζεύγαρι προσήλθε στο Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης τον Σεπτέμβριο του 2001, όπου υποβλήθηκε σε προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Με την πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2001, το ζευγάρι απέκτησε ένα υγιές κοριτσάκι. Τα πλεονάζοντα, για την τότε προσπάθεια, γονιμοποιημένα ωάρια καταψύχθηκαν και παρέμειναν στην κρυοσυντήρηση για περισσότερα από 10 χρόνια.

Τον Μάρτιο του 2011 το ζευγάρι επανήλθε στο κέντρο προκειμένου να πραγματοποιήσει την εμβρυομεταφορά των καταψυγμένων γονιμοποιημένων ωαρίων. Υστερα από έλεγχο στη βιβλιογραφία, το περιστατικό αυτό είναι το δεύτερο στον κόσμο που «τρίδυμα» παιδιά γεννιούνται με τόσο μεγάλη διαφορά ηλικίας!


Δεν υπάρχουν σχόλια: