www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Σε πέντε δόσεις το χαράτσι της ΔΕΗ το 2012- Κατασχέσεις σε όσους δεν πληρώσουν!

Σε πέντε δόσεις θα καταβάλλεται από το νέο έτος το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Απρίλιο του 2012, ενώ η τελευταία δόση τον Ιανουάριο του 2013.

Αίτημα εξαίρεσης από την καταβολή του τέλους μπορούν να καταθέτουν οι πολίτες λόγω οικονομικής δυσχέρειας ή υγείας στον προϊστάμενο της εφορίας τους.

Σύμφωνα με τις τελικές ρυθμίσεις που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με τους λογαριασμούς του Απριλίου 2012 θα ξεκινήσει και η αποπληρωμή των δόσεων για το χαράτσι στα ακίνητα του 2012 η οποία θα ολοκληρωθεί με τους λογαριασμούς του Ιανουαρίου του 2013.

Αν ο καταναλωτής δεν πληρώσει το τέλος που του αναλογεί, και δηλώσει αδυναμία πληρωμής, τότε οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ- και όχι τριμελείς επιτροπές όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί- θα
αποφασίζουν αν θα γίνεται αναστολή της διακοπής ρεύματος ή όχι.

Να σημειωθεί ότι δίνεται η δυνατότητα στον έφορο να διατάξει την καταβολή του τέλους σε περισσότερες δόσεις ή να το μειώσει.

Εάν όμως δεν συντρέχει κανείς από τους παραπάνω λόγους και το ειδικό τέλος δεν πληρωθεί εντός 4 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας εξόφλησης του λογαριασμού, τότε οι ΔΟΥ θα πρέπει να εισπράξουν τις οφειλές επιβάλλοντας στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, μισθωμάτων).

Όσον αφορά τα λάθη που υπάρχουν στους μέχρι τώρα λογαριασμούς, για το τέλος ακινήτων του 2011, αυτά θα διορθωθούν με συμφηφισμό στο ειδικό τέλος ακινήτων του 2012. Το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα για συμψηφισμό έως τα τέλη Μαρτίου, ενώ διευρύνει ο αριθμός των ευπαθών ομάδων που καταβάλλουν μειωμένο τέλος ακινήτων.

Aναλυτικότερα:

- Οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ και όχι οι τριμελείς επιτροπές, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, θα κρίνουν ποιος ζει υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες και η πληρωμή του τέλους οδηγεί στην πλήρη εξαθλίωσή του. Ο έφορος θα έχει, παράλληλα, τη δυνατότητα να αναστείλει τη διακοπή του ρεύματος.

- Ακόμη και εάν έχουν εντοπισθεί λάθη στον υπολογισμό του τέλους, ο φορολογούμενος θα πρέπει να το εξοφλήσει κανονικά. Το επιπλέον ποσό που κατέβαλε θα συμψηφισθεί στις 31 Μαρτίου 2012.

- Στα ακίνητα που δεν έχουν οικιακή χρήση και με εμβαδόν δομημένης ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των 1.000 τ.μ., το ειδικό τέλος ακινήτων μειώνεται κατά 30% για το τμήμα της επιφάνειας άνω των 1.000 τ.μ. και κατά 60% για το τμήμα άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων. Εξαιρούνται από το τέλος οι κοινόχρηστοι χώροι κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κάμπινγκ) που αφορούν χώρους προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής, οι οποίοι προσδιορίζονται σε ποσοστό 35% της συνολικής επιφάνειας της ξενοδοχειακής εγκατάστασης.

-Τέσσερις μήνες μετά το πέρας της προθεσμίας πληρωμής του τέλους, αυτό θα καθίσταται ληξιπρόθεσμο και θα ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

- Το τέλος του 2011 βαρύνει τον ιδιοκτήτη ή επικαρπωτή του ακινήτου την 17η Σεπτεμβρίου 2011. Για το τέλος του 2012 η αντίστοιχη ημερομηνία ορίστηκε η 31η Μαρτίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: