www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

«Κλειδώνουν» οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις


Η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και άλλες παρεμβάσεις όσον αφορά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά αναμένεται να βρεθούν επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Τετάρτη.

Μιλώντας στο ρ/σ Βήμα fm, o υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης έκανε λόγο για μειώσεις της τάξεως του 25%, οι οποίες θα εφαρμοστούν από 1η Ιανουαρίου 2012.

Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή με διαδικασίες εξπρές έως το τέλος Ιανουαρίου, αλλά θα έχει αναδρομική ισχύ από 1ης/1.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις επικουρικές συντάξεις, τονίζοντας πάντως ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει να τις διασφαλίσει» και παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στις
δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού.

Η προωθούμενη μείωση των επικουρικών συντάξεων έχει προκαλέσει την αντίδραση των πολιτικών δυνάμεων.

«Όχι άλλη οικονομική αιμορραγία για τους συνταξιούχους», λέει ο ΛΑΟΣ δια στόματος του εκπροσώπου του Κωστή Αϊβαλιώτη και συμπληρώνει ότι «τα περήφανα γηρατειά του Ανδρέα Παπανδρέου σήμερα τα εκλαμβάνουν ως υποζύγια».

«Μετά τα δύο πρώτα χτυπήματα, που επέφεραν στις επικουρικές συντάξεις με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα επιβάλλοντας δραστικές μειώσεις σε όσες απ' αυτές ξεπερνούν τα 300 ευρώ, έρχονται τώρα, με αφορμή τις συνταχθείσες αλλά και αμφιλεγόμενες αναλογιστικές μελέτες, να τους δώσουν το τρίτο αποφασιστικό χτύπημα προχωρώντας από 1/1/2012 σε νέες μειώσεις τους μέχρι και 40%», παρατηρεί ο Δημήτρης Στρατούλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνει ακόμη ότι την ίδια στιγμή «αφήνουν ανέγγιχτες τις αιτίες της αύξησης των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων» και αναφέρεται στην «ανεξέλεγκτη και γενικευμένη εισφοροδιαφυγή, επέκταση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, καθώς και των ελαστικών μορφών απασχόλησης, πρωτοφανής ανεργία που προκαλούν οι κυβερνητικές και τροϊκανές πολιτικές κλπ».
 
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Στρατούλης, «η κυβέρνηση με τη τρόικα έχουν βάλει στόχο να μετατρέψουν τις κύριες συντάξεις των ασφαλισμένων της χώρας μας σε απλά φιλοδωρήματα και τις επικουρικές συντάξεις σε αέρα κοπανιστό».



Την εκτίμηση ότι «η δραματική μείωση των επικουρικών συντάξεων» θα έχει συνέχεια με μειώσει στις κύριες διατυπώνει η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία επισημαίνει ότι «σε μια περίοδο που απαιτείται ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για ευρύτατα στρώματα του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους, τα κυβερνητικά επιτελεία δυστυχώς σχεδιάζουν περικοπές πάντα στη βάση της πιο συντηρητικής και αδιέξοδης πολιτικής επιλογής».

«Μετά την οριζόντια επιδρομή στους μισθούς των δημοσίων, την επαπειλούμενη περικοπή κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στον ιδιωτικού τομέα, σειρά και πάλι έχουν οι συντάξεις», συμπληρώνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: