www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

«Η Ελλάδα δεν θα αποκλειστεί από την Ευρωζώνη»


Το ευρώ θα επιβιώσει προέβλεψε ο European Editor του περιοδικού The Economist John Peet μιλώντας σήμερα στο συνέδριο με θέμα “Debating on Europe and its currency: What’s best for Greece after all?”, επισημαίνοντας πάντως πως υφίσταται ο «κίνδυνος ενός ατυχήματος».

Ο ίδιος εκτίμησε πως το κόστος κατάρρευσης της Ευρωζώνης θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος διατήρησης των χωρών - μελών στο κοινό νόμισμα.

Εξέφρασε ακόμη την άποψη πως οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της Ευρωζώνης δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα ότι όφειλαν να κάνουν ανταγωνιστικότερες τις οικονομίες τους, δεδομένου ότι από τη συμμετοχή τους στο ευρώ δεν έχουν τη δυνατότητα νομισματικής υποτίμησης. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε κρίσιμη την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη
εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις οικονομίες του ευρώ.

Ειδικότερα ως προς την Ελλάδα, εκτίμησε ότι το επόμενο έτος θα έρθει αντιμέτωπη με ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και άρα θα αποκλίνει από τους δημοσιονομικούς της στόχους, προσθέτοντας ότι οι εταίροι της δεν θα την αποκλείσουν από την Ευρωζώνη, καθώς οι συνέπειες για το ευρώ θα ήταν πολύ σοβαρές.

Επιπλέον, έθεσε ζήτημα δημοκρατίας από την τοποθέτηση τεχνοκρατών σε πρωθυπουργικές θέσεις, με την έννοια ότι κατά τη γνώμη του εγείρονται ερωτήματα για το αν οι αποφάσεις σε αυτήν την περίπτωση λαμβάνονται από το εσωτερικό της χώρας ή από το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: