www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ικανοποίηση, επικρίσεις και αγωνία για την επόμενη ημέρα


Αισιοδοξία, ικανοποίηση, σκεπτικισμός και προβληματισμός για την επόμενη ημέρα και τις προκλήσεις που θα συναντήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα, αποτυπώνονται στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και ελληνικών κομμάτων και φορέων για την ανάληψη της Πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο.

Προσδοκίες και μηνύματα από το εξωτερικό


Την επίτευξη συμφωνίας μετά τις πολυήμερες διαβουλεύσεις για το νέο Πρωθυπουργό, χαιρετίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη πολιτικής συναίνεσης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Για νέο κεφάλαιο στην Ελλάδα κάνουν λόγο ο πρόεδρος της ΕΕ, Χερμαν Βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, καλωσορίζοντας τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης με
το διορισμό του Λουκά Παπαδήμου στη θέση του Πρωθυπουργού.

«Είχαμε από καιρό υπογραμμίσει την ανάγκη για ευρεία πολιτική συναίνεση γύρω από τα μέτρα που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση, έτσι, καλωσορίζουμε θερμά τα νέα» σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Προσθέτουν πως παρά το ότι πρόκειται για μεταβατική κυβέρνηση, η δουλειά που θα πρέπει να κάνει θα είναι πολύ εντατική: «Το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης πρέπει γρήγορα να ολοκληρωθεί, όπως προβλέπεται στις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου. Η εθελονική αναταλλαγή ομολογων με τους ιδιώτες ομολογιουχους πρέπει να γίνει, βάσει προγράμματος, στις αρχές του 2012».

Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι σημαντικό να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα επαναβεβαίωσης στους ευρωπαίους εταίρους της ότι είναι προσηλωμένη στις απαραίτητες ενέργειες, σημειώνουν ακόμη οι δύο αξιωματούχοι.

«Η δημοσιονομική σταθεροποίηση πρέπει να προχωρήσει μαζί με τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται ώστε να βοηθηθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που ο ελληνικός λαός χρειάζεται άμεσα».

Μπαρόζο και Ρόμπεϊ επαναλαμβάνουν πως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν την Ελλάδα, όμως και η Ελλάδα πρέπει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τον εαυτό της».

Καταλήγοντας αναφέρουν πως αναμένουν να έχουν συνάντηση το συντομότερο δυνατό με τον κ. Λουκά Παπαδήμο.

Tην πρόθεσή της να συνεργαστεί με όλους τους Έλληνες ηγέτες εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ερωτηθείσα σχετικά με την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Ελλάδα από τον Λουκά Παπαδήμο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ρουμάνο πρόεδρο στο Βερολίνο, η κ. Μέρκελ είπε επίσης ότι επιθυμεί ευρεία πολιτική στήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

«Καλά νέα για την Ελλάδα και την Ευρώπη», χαρακτήρισε το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Ελλάδα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή Ζοζέφ Ντόλ, ο οποίος εξήρε την «αποφασιστική συμβολή» του κόμματος της ΝΔ και του προέδρου της κ. Αντώνη Σαμαρά.


«Τώρα ο δρόμος είναι ανοιχτός προκειμένου η Ελλάδα να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της ύφεσης και να επανέλθει η χώρα στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης με την εφαρμογή μέτρων και την εκπλήρωση των απαιτούμενων υποχρεώσεων », υπογραμμίζει σε γραπτή δήλωσή του.


Ανάμεικτες αντιδράσεις από τα ελληνικά κόμματα



Με ανακούφιση, αλλά και επιφυλάξεις υποδέχθηκαν την ανακοίνωση για το νέο Πρωθυπουργό οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, ενώ σοβαρές ενστάσεις για την επιλογή του κ. Παπαδήμου διατυπώνουν τα κόμματα της Αριστεράς.

ΚΚΕ: Ο λαός να ανατρέψει τη μαύρη συμμαχία


Επιθυμία της ελληνικής πλουτοκρατίας και της ΕΕ είναι, σύμφωνα με το ΚΚΕ ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί το λαό «απέναντι σε αυτήν τη μαύρη συμμαχία να αντιτάξει τη δική του εργατική - λαϊκή συμμαχία για να τους εμποδίσει και να τους ανατρέψει».

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ και ο Καρατζαφέρης έθεσαν επικεφαλής της κυβερνητικής τους σύμπραξης τον τραπεζίτη Λ. Παπαδήμο, αυτή είναι η επιθυμία της ελληνικής πλουτοκρατίας και της ΕΕ».

ΣΥΡΙΖΑ: Ωμή αλλοίωση της λαϊκής κυριαρχίας


«Η νέα κυβέρνηση και ο νέος πρωθυπουργός καλούνται να υλοποιήσουν μια πολιτική που δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση», παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για «ωμή αλλοίωση της λαϊκής κυριαρχίας».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η επιλογή του Λουκά Παπαδήμου αποτελεί για τους «φανατικότερους υποστηρικτές του μνημονίου στη βουλή» εγγύηση ότι «θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και συνέπεια, η ίδια πολιτική που μέχρι σήμερα μας έχει καταστρέψει».

Δημοκρατική Αριστερά: Ο Λ. Παπαδήμος «δεν θα είναι μαριονέτα»


Ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος «είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να αποτελεί εγγύηση, γιατί είναι αποδεκτός και από την κοινωνία και από το πολιτικό κατεστημένο και από τις τράπεζες, τα χρηματιστήρια, την Ευρώπη και το μέσο πολίτη», δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρης Ψαριανός.

Εκτίμησε ακόμη ότι «δεν θα είναι μαριονέτα, δεν θα είναι κούριερ κανενός, ούτε διαμεσολαβητής του δικομματισμού και ταχυδακτυλουργός για να διατηρήσει τις ισορροπίες του δικομματισμού, που είναι γαντζωμένος στην εξουσία και δεν θέλει να αποχωρήσει».

Πανελλήνιο ΄Αρμα Πολιτών: Κυβέρνηση στις υπηρεσίες τραπεζιτών και αγορών


Για κυβέρνηση στις υπηρεσίες των τραπεζών και των αγορών έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς.

«Μετά από τόσες μέρες, αφού καταπατήθηκαν οι δημοκρατικοί θεσμοί και το Σύνταγμα, κατάφεραν, τελικά, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη συνδρομή του κ. Καρατζαφέρη, να επιλέξουν κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει την εντολή του ελληνικού λαού. Προφανώς, πρόκειται για κυβέρνηση στις υπηρεσίες των τραπεζιτών και των αγορών. Η λύση εξακολουθεί να είναι μία: οι εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δράση: Καλή επιτυχία και καλή τύχη


Την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση της προσπάθειας ανάδειξης πρωθυπουργού ευρείας αποδοχής, εκφράζει η Δράση σε ανακοίνωσή της. Εύχεται στον κ. Παπαδήμο καλή επιτυχία και καλή τύχη.

Οικολόγοι-Πράσινοι: Η νέα κυβέρνηση να διαχειριστεί μόνο τις επείγουσες υποθέσεις


«Η νέα κυβέρνηση έχει υποχρέωση να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις επείγουσες υποθέσεις της χώρας και να την οδηγήσει χωρίς καθυστέρηση σε εκλογές, καθώς η σημερινή Βουλή δεν έχει νομιμοποίηση για μέτρα ή αποφάσεις που θα μας δεσμεύουν για δεκαετίες» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι-Πράσινοι.

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι τονίζουν πως «ο κ. Παπαδήμος οφείλει να διευκρινίσει στους πολίτες το πώς σκοπεύει να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις για τη δανειακή σύμβαση και το κούρεμα τη στιγμή που πρόσφατα είχε εκφράσει δημόσια τις επιφυλάξεις του. Τώρα που πια φαίνεται καθαρά ότι οι σημερινές πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέτουν σε κίνδυνο όλη την ευρωζώνη, περιμένουμε μια καθαρή τοποθέτησή του για το αν, πού και πως θα αλλάξει πολιτική».

Αγωνία φορέων για την επόμενη ημέρα


Στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση εστιάζουν οι παραγωγικοί φορείς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναμόρφωσης της οικονομίας.

ΣΕΒ: Τελευταία ευκαιρία η κυβέρνηση Παπαδήμου


«Η κυβερνηση Παπαδήμου είναι στη σημερινή οριακή συγκυρία η τελευταία ευκαιρία της χώρας», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «αν οι Ελληνες τη στηρίξουν και δεν αφήσουν τα μικροκομματικά και άλλα συμφέροντα να την υπονομεύσουν, μπορεί να γίνει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας από τα ερείπια που αφήνει το καθεστώς της μεταπολίτευσης».

Ο κ. Δασκαλόπουλος σημείωσε ακόμη ότι «αποστολή της είναι να αποκταστήσει το κύρος του ελληνικού κράτους ένταντι όλων, αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αναμόρφωση της οικονομίας, και την αναβάθμιση της πολιτικής ζωής».

Κ. Μίχαλος: Τελείωσε μια περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας


Στη «νέα μεγάλη μάχη» που ξεκινά για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, μετά τη συμφωνία των κομμάτων για τη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης υπό τον Λ. Παπαδήμο εστίασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.

«Σήμερα τελείωσε μια περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η νέα κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου και της αγοράς, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις ληφθούν να συνδυάζουν μέτρα ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης.

«Ως πρώτα δείγματα γραφής, περιμένουμε να δούμε ένα νέο ενιαίο φορολογικό σύστημα, με μειώσεις συντελεστών και έναν αναπτυξιακό και νοικοκυρεμένο προϋπολογισμό», πρόσθεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: