www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Περιορισμό των αδικαιολόγητων αναβολών επιδιώκει ο Ιωάννης Τέντες

Εγκύκλιο για τον έλεγχο των αδικαιολόγητων αναβολών των υποθέσεων στα δικαστήρια απέστειλε στους εισαγγελείς εφετών της χώρας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.

Υπενθυμίζεται ότι οι διευθύνοντες τις εισαγγελίες από τον Σεπτέμβριο του 1992 υποβάλλουν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου πίνακες για τις αναβολές που δίνονται από τα δικαστήρια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τέντες επισημαίνει ότι στους πίνακες αυτούς οι συνάδελφοί του πρέπει να αναφέρουν την άποψή τους για το αν η αναβολή των υποθέσεων για τρίτη φορά ή παραπάνω ήταν δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη.

Σκοπός της εγκυκλίου αυτής είναι: α) ο έλεγχος των αδικαιολόγητων αναβολών και ο περιορισμός τους, β) ο έλεγχος των δικαστικών λειτουργών που τις χορηγούν και γ) η επιτάχυνση της απονομής 
της Δικαιοσύνης χωρίς να ταλαιπωρούνται οι πολίτες.


Τα στοιχεία αυτά (δικαιολογημένο ή αδικαιολόγητης αναβολής) πρέπει να προκύπτουν από αναφορές που συντάσσουν οι εκάστοτε εισαγγελείς της έδρας των δικαστηρίων.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η έλλειψη των αναφορών αυτών «στις μεγάλες και στις μεσαίου μεγέθους εισαγγελίες καθιστά ουσιαστικά δυσχερή έως αδύνατη την αποτύπωση της πραγματικότητας για τις αναβολές από τον προϊστάμενο εισαγγελέα που συντάσσει και υπογράφει τους σχετικούς πίνακες».

Παράλληλα, στις αναφορές πρέπει να καταχωρούνται και οι απόψεις του εισαγγελέα της έδρας: α) για τις αναβολές λόγω προβλημάτων στην κλήτευση και β) για την οριστική παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: