Στη Βουλή πρόκειται να αποστείλει ο υπουργός Οικονομικών την Τρίτη τις καταστάσεις των οφειλετών με χρέη άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει η αποστολή της λίστας με εκείνους που οφείλουν ποσά από 150.000 έως 1 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έδωσε το «πράσινο φως» για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, θέτοντας, όπως υπενθύμισε ο κ. Βενιζέλος, μια σειρά από όρους:
-Οι οφειλές να είναι μόνον φορολογικές -άρα να μην είναι για άλλους λόγους που αναφέρονται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων
-Να χαρακτηριστούν εισπράξιμες και άρα να μην περιλαμβάνονται οι μη εισπράξιμες
-Να διαχωριστούν τα πρόσωπα που έχουν πεθάνει φυσικά και βαρύνονται οι κληρονόμοι καθώς και όσοι είναι σε κατάσταση πτώχευσης
-Να διαχωριστούν όσοι έχουν προθεσμία για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων ή όσοι περιμένουν την έκδοση απόφασης, τελεσίδικης μάλιστα, για ένδικα βοηθήματα ή μέσα και
- να υπάρξει προειδοποίηση ατομική και περιθώριο 15 ημερών προκειμένου να προβάλλουν
αντιρρήσεις επί εγγράφου ατομικής προειδοποιήσεως οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες.
Παράλληλα όπως ανέφερε μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων ο κ. Βενιζέλος, πρόκειται να θέσει υπ όψιν της Βουλής, τις καταστάσεις αυτών που εξήγαγαν στο εξωτερικό καταθέσεις, ενώ το προϊόν της εξαγωγής είναι τουλάχιστον εκατονταπλάσιο του δηλωμένου εισοδήματος του ίδιου χρόνου.
Ήδη, όπως διευκρίνισε, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απέστειλαν στο Υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία του έτους 2009, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα στοιχεία του 2010 και του 2011.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το 42% των πολιτών που εξήγαγαν καταθέσεις είχε εισόδημα κάτω των είκοσι χιλιάδων ευρώ.
Ο υπουργός γνωστοποίησε επίσης ότι θα καταθέσει, υπό συγκεκριμένους όρους απορρήτου, τα ονόματα υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών που μετέφεραν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό και τα ονόματα 18 πολιτών που μετέφεραν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό, ενώ επιδοτούνται ως άνεργοι από τον ΟΑΕΔ.
Όπως ξεκαθάρισε, στις καταστάσεις αυτές του 2009 δεν υπάρχουν ονόματα βουλευτών ή μετακλητών υπαλλήλων του Δημοσίου, εξ όσων μπόρεσε να ελέγξει το υπουργείο.
Αλλαγές στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου
Επίσης ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε βελτίωση στο άρθρο 28 για τις θέσεις των υπηρετούντων υπαλλήλων και του τρόπου κατάταξής τους στο νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο.
Ετσι, όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχει περίπτωση νεοεισερχόμενος υπάλληλος να υπερφαλαγγίσει υπηρετούντα υπάλληλο, εκτός από τη σπάνια περίπτωση κατά την οποία ένας υπάλληλος παραμείνει σωρευτικά στάσιμος σε πολλές κρίσεις.
Όσον αφορά τον ορισμό της παραμεθόριας περιοχής, διευκρίνισε η σχετική διάταξη παραμένει στον ισχύοντα κατά τη νομοθεσία ορισμό των παραμεθόριων περιοχών.
Επιπρόσθετα ρυθμίστηκε ρητά ότι εξαιρείται από την πιθανότητα να ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας ο επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας.
Εξάλλου, αναφορικά με τη διατύπωση για το χρόνο προϋπηρεσίας των νεοεισερχομένων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός ενημέρωσε ότι το ζήτημα παραπέμπεται συνολικά για ρύθμιση σε προεδρικό διάταγμα, γιατί, όπως είπε, «πρέπει να εναρμονίσουμε πολλά θέματα διαδοχικής ασφάλισης» και η ρύθμιση αυτή θα καταλαμβάνει συνολικά και τους υπηρετούντες και τους νεοεισερχόμενους, ώστε να μην υπάρχει καμία διαφοροποίηση.
Όσον αφορά το ασφαλιστικό καθεστώς των δημοσιογράφων που εργάζονται στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αποσαφηνίζεται ρητά ότι ναι μεν υπάγονται οι δημοσιογράφοι στο μισθολογικό καθεστώς που ισχύει για τον φορέα απασχόλησής τους, με σεβασμό όμως στις συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες τροποποιούνται αναλόγως, και σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ο υπουργός, δεν αλλάζει το ασφαλιστικό καθεστώς και παραμένουν ασφαλισμένοι στα κύρια και επικουρικά ταμεία, τα οποία τους ασφαλίζουν και τώρα.
Τέλος, για τους στρατιωτικούς, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα εξαιρεθούν από την περικοπή των συντάξεων όσοι είναι κάτω από 55 -και έως ότου γίνουν 55 ετών- αλλά έχουν συντάξιμη υπηρεσία 35 ετών και έχουν καταβάλει εισφορές για 35 χρόνια. Αυτό όμως, σημείωσε, θέλει μία συνεννόηση με το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα έλθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια.
Ένα ακόμα θέμα που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια, είναι το ζήτημα του επιπέδου στο οποίο πρέπει να γίνει άμεση περικοπή των συνολικών μηνιαίων αποδοχών, λόγω εφαρμογής του νέου μισθολογίου, έως ότου αυτή αφομοιωθεί τα επόμενα χρόνια (ποια πρέπει να είναι η μέγιστη άμεση περικοπή στο πρώτο έτος).
Δημοκρατική Συμμαχία: Πρόκληση η «ολίγον δημόσια» λίστα
Πρόκληση για τους φορολογούμενους «από τους οποίους ο κ. Βενιζέλος παρακρατεί έκτακτη εισφορά πριν καλά-καλά αποκτήσουν εισόδημα» χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Συμμαχία τη λύση της «ολίγον δημόσιας» λίστας οφειλετών.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, η επιλογή αυτή «θα οδηγήσει σε φήμες, διαρροές και λάθη και θα βλάψει την αξιοπιστία της διαδικασίας».
«Καθαρές εξηγήσεις και διαφάνεια παντού ζητούν και δικαιούνται οι αγρίως φορολογούμενοι Έλληνες πολίτες», υπογραμμίζει η παράταξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου