www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Αργεί ακόμα η οnline σύνδεση των ταμειακών με ΓΓΠΣ


Το έργο της ειδικής ομάδας εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών για τη διαμόρφωση του αναγκαίου τεχνικού και θεσμικού πλαισίου (τεχνικές προδιαγραφές κλπ) που αφορά την οnline σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, σε έγγραφό του το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κωστή Αϊβαλιώτη.

Ο κ. Αϊβαλιώτης επικαλείτο δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη, σύμφωνα με τις οποίες έχει προταθεί στον πρωθυπουργό να συνδεθούν οnline οι ταμειακές μηχανές με το σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να πληρώνεται
αυτόματα ο ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία και παράλληλα να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ.

Στην απάντησή του, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι «σύμφωνα με το Ν. 3943/2011 και το Ν. 3842/2010, οι επιτηδευματίες για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν, σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Οικονομικών για τη διαμόρφωση του αναγκαίου τεχνικού και θεσμικού πλαισίου (τεχνικές προδιαγραφές κλπ) προκειμένου να υλοποιηθεί το μέτρο. Το έργο της ειδικής αυτής ομάδας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρει, επίσης, ότι ο ΦΠΑ που έχουν υποχρέωση να αποδίδουν οι επιτηδευματίες υπολογίζεται στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ, αφού αφαιρεθεί από το ΦΠΑ που αντιστοιχεί στις εκροές της επιχείρησης (παραδόσεις αγαθών, παροχές υπηρεσιών) ο φόρος των εισροών της (αγορές, δαπάνες, έξοδα) για τις οποίες υπάρχει δικαίωμα έκπτωσης. Επισημαίνει όμως ότι «στο πλαίσιο αυτό η διαπίστωση της πραγματοποιούμενης πράξης δεν αρκεί για τον ακριβή υπολογισμό του φόρου που έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν επιτηδευματίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: