www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Τράπεζες: Εκτός ELA οι "προβληματικές"!

Το φάσμα ακόμη και άμεσης υπαγωγής στην άρτι θεσπισθείσα Bad Bank ή προσφυγής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντιμετωπίζουν πλέον τράπεζες με σοβαρό πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος με επιστολή της σε συγκεκριμένες τράπεζες υπενθυμίζει ότι εφόσον ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας πέσει κάτω από το ελάχιστο όριο του 8%, τότε κόβεται η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA).

Επιπρόσθετα, και εφόσον συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι, οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν τρόπο να αντικαταστήσουν άμεσα την ρευστότητα που έλαβαν μέσω ELA.

H επιστολή - υπενθύμιση της Τ.τ.Ε. αποτελεί, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, «βόμβα» για το τραπεζικό σύστημα, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις θα εκραγεί άμεσα, ενώ σε άλλες θα δράσει ως
ωρολογιακός μηχανισμός.

Η εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα μετακύλισης- ανταλλαγής του ελληνικού χρέους και ο σχηματισμός στο β' τρίμηνο των σχετικών προβλέψεων απομείωσης έτρωσε την κεφαλαιακή επάρκεια του συνόλου σχεδόν των ελληνικών τραπεζών.

Ήδη, τουλάχιστον δύο τράπεζες έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας χαμηλότερο του 8%. Η μια εξ αυτών έχει μάλιστα αντλήσει σεβαστό ποσό ρευστότητας μέσω ELA και καλείται τώρα είτε να εξεύρει άμεση λύση στο πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας ή να αντικαταστήσει τα κεφάλαια που έχει λάβει από την Τ.τ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: