www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόωρες εκλογές για επαναδιαπραγμάτευση ζήτησε ο Σαμαράς

Την εικόνα ότι μάλλον δεν υιοθετεί τους δραματικούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς για την κρισιμότητα των εξελίξεων που οδήγησαν στην αναβολή του ταξιδιού του Α. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη, έδωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου από το βήμα της 76ης ΔΕΘ. «Δεν είμαι οπαδός του πανικού», δήλωσε.

Χαρακτήρισε «ελληνική τραγωδία» τα όσα συμβαίνουν πριν από κάθε δόση. «Υπάρχει πάντα μία κρίση και μετά ένα νέο χαράτσι. Φανταστείτε τι θα γίνει στα πρόθυρα της 10ης δόσης», είπε χαρακτηριστικά.


Κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Ε. Βενιζέλο ότι «έβαλε πάτο, αλλά πού πήγε ο πάτος, μας έχει φύγει». Και παρουσίασε τα τρία επιχειρήματα που θα θέσει στην τρόικα ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου εφόσον η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές. «Θα τους ρωτήσω ευθέως αν θεωρούν ότι το plan a έλυσε τα προβλήματα - γιατί δεν τα έλυσε και όλοι το ξέρουν αυτό πλέον», δήλωσε. «Θα ζητήσω την ευκαιρία να εφαρμόσω ένα plan b,
το δικό μου σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Θα έχω στα χέρια μου μια ισχυρή λαϊκή εντολή, ότι αυτά που ζητάω τα θέλουν και οι πολίτες. Γι' αυτό και ζητώ εκλογές και καθαρές λύσεις».

Την ίδια στιγμή, πάντως, ξεκαθάρισε: «Δόση δεν θα χάσω, θα κερδίσω, όμως, χρόνο για να τους πείσω για την πολιτική μου».

Εκλεισε κάθε χαραμάδα για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου. Για πρώτη φορά είπε ότι ακόμη και αν δεν πάρει αυτοδυναμία η Ν.Δ., θα ξαναπάει σε εκλογές. «Αν δεν είμαστε αυτοδύναμοι την πρώτη, θα είμαστε τη δεύτερη φορά», τόνισε. «Δεν καίω το μεγαλύτερο όπλο του τόπου, που είναι εκλογές και καθαρές εντολές».

Εκανε ισχυρό άνοιγμα στο καραμανλικό μπλοκ. Τουλάχιστον τρεις αναφορές στον τέως πρωθυπουργό, του οποίου την εμπειρία χαρακτήρισε «πολύτιμη» για τη Ν.Δ., αλλά και στον Μακεδόνα Κωνσταντίνο Καραμανλή. Εδωσε συγχωροχάρτι και για όλα τα σκάνδαλα (Siemens, ομόλογα, Βατοπέδι κ.λπ.), τα οποία είπε ότι ήταν «πράσινα».

Χαρακτηριστικό της σκληρής γραμμής που ακολουθεί είναι ότι προανήγγειλε εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, αν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση. «Πρέπει να μάθουν οι πολίτες πώς φτάσαμε ώς εδώ», είπε. Δεν απέκλεισε μάλιστα η προσφυγή στο ΔΝΤ να ήταν «προσχεδιασμένη». «Τείνω σ' αυτή την άποψη», είπε χαρακτηριστικά.

«Χαράτσι»
Αν και δεν δήλωσε ευθέως ότι ο ίδιος θα καταργήσει το νέο χαράτσι για τα ακίνητα -το 6ο στα δύο χρόνια της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, όπως είπε-, το χαρακτήρισε «άδικο». «Εγώ δεν είμαι του κινήματος "δεν πληρώνω"», είπε. «Ο νόμος είναι νόμος. Αλλά δεν θα πάρουν τα δύο δισ. που υπολογίζουν, γιατί ο κόσμος δεν έχει να τα δώσει».

Στα ερωτήματα που δέχτηκε για τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει ο ίδιος, είτε για το χαράτσι είτε για τη μείωση των φόρων που αποτελεί βασική του θέση ακόμη και για την αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων που υποσχέθηκε, είχε ένα έλλειμμα πειστικών απαντήσεων. Περισσότερο έκανε μια ανάλυση του τι δεν έκανε η κυβέρνηση για να αυξήσει τα έσοδα του κράτους, π.χ. από τη ρύθμιση των αυθαιρέτων που την έκαναν μισή, όπως είπε, από το φόρο ακίνητης περιουσίας του 2009 που «ξέχασαν» να πάρουν, από τις δημόσιες δαπάνες που δεν έκοψαν κ.λπ.

«Φορολάτρες»

Σε πολλές απαντήσεις του ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε αναφορά στη μείωση των φόρων, που τη θεωρεί καθοριστική. Είπε ότι η Ε.Ε. είπε μπράβο στην Ισπανία που έριξε το φόρο στα νεόδμητα κτίρια από το 8% στο 4%, ότι η Ιρλανδία επέμεινε στην τρόικα και κράτησε το φόρο τη φορολογία των επιχειρήσεων στο 12,5% και πέτυχε ανάπτυξη 1,8 πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. Ανέφερε και πολλά άλλα παραδείγματα από γειτονικές χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.ά.).

«Είναι φορολάτρες», κατηγόρησε την κυβέρνηση Παπανδρέου. «Οπου ανέβασε τους φόρους τα έσοδα έπεσαν», είπε. «Μέχρι στιγμής η αύξηση που έχει πετύχει από τις αυξήσεις στο ΦΠΑ είναι μόλις 0,3% στα έσοδα», είπε. «Αξίζει τον κόπο; Χώρια που σκοτώνουν την αγορά, την κοινωνία».
Γαλάζιοι «Φωτόπουλοι»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., πάντως, δεν θέλησε να δυσαρεστήσει καμιά κοινωνική τάξη. Στην ερώτηση της «Ε» πώς θα αντιμετωπίσει τους «γαλάζιους» Φωτόπουλους και τους υποστηρικτές τους που είναι βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., καταδίκασε τις ακραίες αντιδράσεις και τις λευκές απεργίες. Την ίδια στιγμή όμως έδωσε δίκιο στους ταξιτζήδες και τάχθηκε κατά των «καρτέλ» που πιστεύει ότι θα δημιουργηθούν αν προχωρήσει στο σχέδιο Ραγκούση για τη σύσταση εταιρειών. Για τους φαρμακοποιούς είπε ότι κι εκείνοι έχουν δίκιο. Η Ν.Δ. είναι υπέρ της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά αφού εξεταστεί «το καθένα ξεχωριστά με τις ιδιαιτερότητες που έχει», όπως είπε.

Το 1821

Στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας το Σάββατο το βράδυ -διήρκεσε 75 λεπτά, και προκάλεσε συμπτώματα κόπωσης του ακροατηρίου-, ο Αντώνης Σαμαράς είχε κάποια σημεία με έντονα εθνοκεντρικά χαρακτηριστικά, που προκάλεσαν αμηχανία ακόμη και σε «σαμαρικά» στελέχη, διότι θεωρήθηκε ότι κινήθηκε στο ιδεολογικό πεδίο του ΛΑΟΣ. «Με ρώτησαν δύο νέα παιδιά "πρόεδρε, το δικό σου όνειρο για μας ποιο είναι;". Τους απαντώ απόψε: Το όνειρό μου έχει να κάνει με την ελευθερία μας. Σε δέκα χρόνια, θα μας πάει ο χρόνος στο 2021. Και τότε θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της ελευθερίας μας. Τα 200 χρόνια από το δικό μας '21, το 1821 του έθνους και της καρδιάς μας».

Δήλωσε ότι θα αλλάξει και τα βιβλία. «Ιστορία διδάσκεται στα παιδιά μας, χωρίς να καλλιεργεί ούτε την υπερηφάνεια για την πατρίδα τους ούτε την κριτική σκέψη. Σαν να διδάσκεται όχι σε Ελληνόπουλα, αλλά σε... "μαθητευόμενους διεθνιστές" άλλων καιρών και άλλων καθεστώτων!». «Αυτό θα το τελειώσω!», τόνισε. «Και το περιεχόμενο των διδακτικών βιβλίων -όλων των βιβλίων- θα αναθεωρηθεί από επιτροπές που θα λειτουργήσουν υπό την εποπτεία της Ακαδημίας Αθηνών».

Εκανε επίκληση και στον Θεό σε τρία σημεία. «Θα τα καταφέρουμε με τη βοήθεια του Θεού!», είπε. «Γιατί βρισκόμαστε όλοι σήμερα σε πόλεμο επιβίωσης. Και όπως ξέρετε, στα χαρακώματα δεν υπάρχουν άθεοι. Ολοι προσεύχονται!».

Καταγγελίες ΕΛΣΤΑΤ

Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με αφορμή και τις καταγγελίες Γεωργαντά της ΕΛΣΤΑΤ, που αποκάλυψε η «Ε», ως προς το έλλειμμα του 2009. «Ο κ.Παπανδρέου είπε ότι το 2009 του παραδόθηκε έλλειμμα 36 δισεκατομμυρίων. Κι εδώ δεν είπε την αλήθεια... Παλαιότερα το καταγγείλαμε εμείς με πλήρη στοιχεία που ουδέποτε απαντήθηκαν. Τώρα το καταθέτουν και μέλη από τη διοίκηση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που διορίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και τώρα τους ξήλωσαν. Ανθρώπους που φαίνεται να ξέρουν πολλά -ακόμα και δικούς του- τους ξεφορτώνεται βιαστικά το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες. Ας το γνωρίζουν: η Νέα Δημοκρατία θα είναι αμείλικτη, αν αποκαλυφθεί οργανωμένο σχέδιο πλαστογράφησης της αλήθειας...».

Σήμερα ο τομεάρχης της Ν.Δ. Ν. Νικολόπουλος αναμένεται να ζητήσει με ερώτησή του στη Βουλή την κατάθεση των σχετικών εγγράφων από την ΕΛΣΤΑΤ.

12μελές σχήμα;


Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποσχέθηκε ένα ευέλικτο υπουργικό σχήμα αν κερδίσει τις εκλογές, χωρίς να πείθει όμως, αφού ταυτόχρονα ανακοίνωσε την επανίδρυση τριών υπουργείων που κατήργησε ο Γ. Παπανδρέου: Ναυτιλίας και Τουρισμού που θα λειτουργούν παρά τω πρωθυπουργώ και το Μακεδονίας-Θράκης για συμβολικούς λόγους. «Λίγα υπουργεία», είπε. «Μέχρι 12. Η συγχώνευση των υπουργείων θα αρχίσει από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής μου. Και θα ολοκληρωθεί μέσα στην τετραετία».

ΑΟΖ

Υπέρ της ανακήρυξης της ΑΟΖ τάχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς. «Η Κύπρος -η μικρή Κύπρος- τα έκανε όλα εδώ και χρόνια! Και απ' αυτό κέρδισε συμμάχους και στήριξη. Η Ελλάδα δεν το έκανε ακόμα. Εγώ θα το κάνω! Οχι χωρίς την απαραίτητη προεργασία, γιατί όλα τα μετράμε κι όλα τα υπολογίζουμε. Αλλά θα το κάνω! Και γρήγορα. Εχουμε δικαιώματα που μπορούν να μετατραπούν σε πλούτο για το λαό μας. Και ρόλο και κύρος και ισχύ για τη χώρα... Ε, λοιπόν, είναι δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, όπως είναι και δική μας υποχρέωση να τα αξιοποιήσουμε! Οι Ελληνες μπορούμε!».

Ενέργεια

Προτεραιότητα στη «φθηνή ενέργεια» είπε ότι θα δώσει ο Α. Σαμαράς. «Ακούτε διάφορα, τα τελευταία χρόνια, για την "πράσινη ενέργεια"», είπε. «Ασφαλώς και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις εγχώριες μορφές ενέργειας. Και "πράσινες" και "γαλάζιες" και όλων των χρωμάτων... Αλλά εγώ θα δώσω προτεραιότητα στη φθηνή ενέργεια που είναι και περιβαλλοντικά ασφαλής. Ασφαλώς από την ηλιακή ενέργεια και από την αιολική ενέργεια μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά οφέλη. Αλλά δεν θα ξεγράψουμε κι όλες τις άλλες. Χώρα που ανεβάζει το κόστος της ενέργειάς της, μακροχρόνια υπονομεύει την ανταγωνιστικότητά της».

Μίλησε και για ενέργεια από τα σκουπίδια. «Αντί να ψάχνουμε πού θα τα... παραχώσουμε, να τα εκμεταλλευτούμε ως ενεργειακή πηγή!», είπε. «Υπάρχουν πολλές σύγχρονες τεχνολογίες για να γίνει αυτό με απόλυτη ασφάλεια για το περιβάλλον. Και με υψηλή απόδοση για την οικονομία... Και επειδή η ενέργεια δίνει χρήματα, η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων μπορεί να αποτελέσει και πηγή εσόδων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντίθετα, όποιος θάβει τα σκουπίδια επιβαρύνει για πάρα πολλά χρόνια το περιβάλλον και τα υπόγεια ύδατα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: