www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΠΕΚΑ: Ετοιμάζει πρόγραμμα «εξοικονόμησης νερού κατ΄οίκον»


Εξοικονόμηση στην οικιακή κατανάλωση νερού προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως ανέφερε σε συνέδριο για τη «Διαχείριση Μη συμβατικών Υδατικών Πόρων στη Μεσόγειο» ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης η εξοικονόμηση, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να φθάσει ακόμη και το 30%.
Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση νερού κατ΄οίκον» θα κινείται στην ίδια λογική με το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας κατ΄ οίκον. Μάλιστα όπως επεσήμανε ο κ. Ανδρεαδάκης δεν αποκλείεται να θεσμοθετηθεί και πιστοποιητικό εξοικονόμησης νερού για τα σπίτια αντίστοιχο με το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.
Το νέο πρόγραμμα θα προωθήσει νέες τεχνολογίες για την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων και την εξοικονόμηση νερού. Ο Γενικός Γραμματέας έφερε ως παράδειγμα την υδατοσυλλογή που γινόταν παλαιότερα στα ελληνικά νησιά. Ακόμη μίλησε για επιδότηση των πολιτών οι οποίο θέλουν να αντικαταστήσουν τις παλαιές υδραυλικές εγκαταστάσεις, για ανακύκλωση του αρδευτικού νερού κ.ά. Ωστόσο, επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής το υπουργείο δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα. Στο τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη με τις προτάσεις για την εξοικονόμηση νερού και θα ακολουθήσει διαβούλευση. «Κάθε στάλα νερού μετράει», τόνισε ο κ. Ανδρεαδάκης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι εδώ και ένα εξάμηνο υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για έργα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρω για προτάσεις επαναχρησιμοποίησης υδάτων πολλοί δικαιούχοι δεν μπορούν να προχωρήσουν καθώς δεν ξεκαθαρίζουν τους όρους επαναχρησιμοποίησης. Για να χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να διευκρινίσουν πού, πότε και πώς θα χρησιμοποιηθούν τα επεξεργασμένα ύδατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: