www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Αλεξίσφαιρο από δέρμα και ιστό αράχνης


Τι μπορεί να προκύψει από τη μείξη συνθετικού ιστού αράχνης και ανθρώπινου δέρματος; Ένα σούπερ-ισχυρό υλικό το οποίο υπόσχεται μελλοντικά θαύματα, όπως το να επουλώνει εγκαύματα, να βοηθά την αναγέννηση οστών, ακόμη και να μας κάνει κάποια ημέρα …αλεξίσφαιρους.

Η πιθανή αυτή ιατρική και τεχνολογική επανάσταση προήλθε από το «πάντρεμα» της επιστήμης με την τέχνη. Η ολλανδικής καταγωγής καλλιτέχνις Χαλίλα Εσαΐντι και ο κυτταρικός βιολόγος Αμπντελουάχαμπ Ελ Γκαλμπζούρι ήταν οι «γονείς» αυτής της μείξης η οποία εκτιμάται ότι μελλοντικά θα οδηγήσει στην παραγωγή του υλικού που θα μπορεί να μειώνει στο μισό την ταχύτητα μιας σφαίρας μετά από εκπυρσοκρότηση όπλου.

«Ζωντανό» έργο τέχνης


Η κυρία Εσαΐντι έχει ήδη δημιουργήσει ένα «ζωντανό» έργο τέχνης το οποίο αποτελεί ουσιαστικώς ένα δείγμα ιστού δέρματος που έχει αποθηκευθεί σε ένα ψυγείο. Το έργο συνοδεύει ένα βίντεο που παρουσιάζει ένα «crash test» στο υλικό που προκύπτει από τη μίξη του δέρματος με τον ιστό της
αράχνης. Το crash test αφορά την αντοχή του υλικού όταν δέχεται μια σφαίρα.

Το ιδιαίτερο αυτό τμήμα δέρματος αναμένεται σύντομα να αποτελέσει μέρος της – πολύ ιδιαίτερης – συλλογής του βέλγου συλλέκτη έργων τέχνης Γκερτ Βέρμπεκε. Ο Βέρμπεκε σκοπεύει εφέτος να …μεταμοσχεύσει τμήμα του πολύ ιδιαίτερου δέρματος στο χέρι του. «Το έργο αυτό συνδέει τη φύση, την επιστήμη και την τέχνη. Εάν βάλω την τέχνη που δημιούργησε η Χαλίλα στο χέρι μου, τότε θα την έχω για πάντα μαζί μου» ανέφερε ο ίδιος ο συλλέκτης ο οποίος είναι φανατικός «οπαδός» του παντρέματος της τέχνης με τις επιστήμες ζωής.

Iσχυρότερο από το Kevlar


Σύμφωνα με τον Ελ Γκαλμπζούρι ο ιστός της αράχνης είναι τρεις φορές πιο ισχυρός από το Kevlar, το υλικό που χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως στα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Με δεδομένο ότι τα αλεξίσφαιρα γιλέκα δημιουργούνται με χρήση 33 διαφορετικών στρωμάτων Kevlar, η χρήση ακόμη περισσότερων στρωμάτων ιστού αράχνης μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότερη, υποστηρίζει ο Ελ Γκαλμπζούρι.

Τόσο ο ίδιος όσο και η Εσαΐντι θεωρούν ότι το δημιούργημά τους μπορεί να φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμο σε ό,τι αφορά τα μοσχεύματα που τοποθετούνται σε εγκαυματίες. «Το δέρμα που δημιουργήσαμε είναι πολύ πιο ισχυρό και ανθεκτικό από το φυσικό. Παράλληλα μπορούν να δημιουργηθούν πολύ μεγάλα τμήματα δέρματος για μεταμόσχευση αφού ο ιστός της αράχνης που περιέχεται στο δέρμα λειτουργεί ως καλούπι που επιτρέπει την καλλιέργεια του δερματικού ιστού σε μεγάλες επιφάνειες» εξηγεί η καλλιτέχνhς.

Απαιτούνται μελέτες


Σε κάθε περίπτωση, παρότι τα ανθρώπινα κύτταρα φαίνεται να δημιουργούν καλό «μείγμα» με τον ιστό της αράχνης, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σχετικά με την αντοχή, την αποτελεσματικότητα αλλά και τις πιθανές παρενέργειες από τη μεταμόσχευση του «ζωντανού» υλικού στον άνθρωπο, παραδέχεται ο Ελ Γκαλμπρούζι.

Πάντως, και ο ιστός της αράχνης από μόνος του μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος στην ιατρική, ανέφερε ο κυτταρικός βιολόγος σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Ο ιστός της αράχνης μπορεί να προσφέρει ‘καλούπια’ για την αναγέννηση οστών, χόνδρου, τενόντων και συνδέσμων» είπε ο Ελ Γκαλμπρούζι και προσέθεσε ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε χειρουργικά ράμματα αλλά και σε αλεξίπτωτα χάρη στην ανθεκτικότητα και την ελαστικότητα που διαθέτει.

Και άλλες ερευνητικές ομάδες


Η δημιουργία άκρως ανθεκτικού δέρματος στο εργαστήριο με τη χείρα βοηθείας της ...αράχνης έχει αποτελέσει το αντικείμενο και άλλων ερευνητικών ομάδων. Πρόσφατα επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αννόβερου στη Γερμανία με δημοσίευσή τους στο «PLoS ONE» ανέφεραν ότι δημιούργησαν ένα ισχυρό βιοϋλικό με χρήση ινοβλαστών και κερατινοκυττάρων του δέρματος καθώς και ιστού αράχνης του γένους Nephila spp.

Οι ειδικοί «ανέμειξαν» τα κύτταρα με τον ιστό στο εργαστήριο και μετά από μόλις μια εβδομάδα είδαν να δημιουργούνται με «εκμαγείο» τον ανθεκτικό ιστό μεγάλα τμήματα δέρματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο ιστός της αράχνης μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την αποτελεσματικότερη αναγέννηση δέρματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: