www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Στον υπουργό αύριο οι ιδιοκτήτες - οδηγοί ταξί


Αύριο Παρασκευή, 29 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών και των οδηγών ταξί, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το υπουργείο.

Συγκεκριμένα, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημά τους, ο υπουργός θα συναντηθεί στις 11.00 με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί και Αγοραίων (Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α.) και στις 12:00 με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) και το Σωματείο των Οδηγών Ταξί.

Θα προηγηθεί συνάντηση του υπουργού (στις 10.00) με το προεδρείο του δ.σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Την Τρίτη, 2/8/2011, ο υπουργός θα ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, έπειτα από
σχετικό αίτημα που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ Θ. Καράογλου και του ΛΑ.Ο.Σ. Μ. Βορίδης.

«Καλούμε σε διάλογο, σε έναν ανοικτό διάλογο, σε μια ανοικτή διαβούλευση... Θα πρέπει όλοι να δείξουν μία υπευθυνότητα, κι αυτό περιλαμβάνει και τα πολιτικά κόμματα. Είναι καιρός πλέον και η ΝΔ και ο αρχηγός της να καλέσει τον στενό του συνεργάτη, τον κ. Λυμπερόπουλο, να δείξει υπευθυνότητα ..., γιατί είμαστε στο μέσο της τουριστικής περιόδου», σχολίασε για την αυριανή συνάντηση στο υπουργείο Μεταφορών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

«Η κυβέρνηση δεν κάνει έκκληση στους απεργούς να σταματήσουν την απεργία. Κάνει έκκληση στους απεργούς ιδιοκτήτες των ταξί να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Η κυβέρνηση δεν ζητά να σταματήσει η απεργία. Δεν είναι αυτοί οι στόχοι μας. Ζητάμε μόνοι τους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Υπάρχει η πρόσκληση του υπουργού στους ιδιοκτήτες των ταξί να προσέλθουν σε διάλογο. Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους κι ας πάρουν τις αποφάσεις τους», τόνισε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στον Real FM.

Ενταση το πρωί στο λιμάνι


Οι ιδιοκτήτες ταξί που προχώρησαν σήμερα σε νέα κινητοποίηση στην ακτή Ξαβερίου στο λιμάνι του Πειραιά, είχαν ζητήσει τη συνάντηση με τον υπουργό από αργά χθες το βράδυ, με στόχο -όπως ανέφεραν- την έναρξη «ενός ειλικρινούς διαλόγου με το υπουργείο Μεταφορών».

Από νωρίς το πρωί μεγάλος αριθμός αυτοκινητιστών συγκεντρώθηκε έξω από τους Σταθμούς Κρουαζιερόπλοιων Α (Πύλη Ε11) και Β (Πύλη Ε12) με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στην κίνηση των πούλμαν που μεταφέρουν τους τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια.

Γύρω στις 9.00 υπήρξε ένταση όταν ομάδα εκ των συγκεντρωμένων στην οδό Χατζηκυριακου θέλησε να εμποδίσει την έξοδο των τουριστικών λεωφορείων από το λιμάνι. Ανδρες των ΜΑΤ επενέβησαν και τους απώθησαν, χωρίς να δοθεί συνέχεια στο επεισόδιο. Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, η κατάσταση έξω από τους Σταθμούς Κρουαζιερόπλοιων ομαλοποιήθηκε και η ένταση που δημιουργήθηκε προς στιγμή δεν πήρε διαστάσεις. Λίγο αργότερα τουριστικά λεωφορεία εξήλθαν του λιμένος μεταφέροντας επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων και σταδιακά η διαδικασία μεταφοράς των τουριστών ομαλοποιήθηκε πλήρως.

Ακολούθησε πορεία των αυτοκινητιστών στους δρόμους του Πειραιά.

Περίπου από τις 10 το πρωί και για μία ώρα οι διαμαρτυρόμενοι ιδιοκτήτες ταξί συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ στο Νέο Φάληρο.

Συγκέντρωση έγινε και στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο Ηράκλειο οι ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν τις οικονομικές υπηρεσίες.

Η σημερινή κινητοποίηση στην ακτή Ξαβερίου προκάλεσε την αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανέφερε τα εξής:

«Για άλλη μια ημέρα το λιμάνι του Πειραιά, οι Πειραιώτες, οι εργαζόμενοι, οι καταστηματάρχες, οι ταξιδιώτες αλλά κυρίως οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας, βιώνουμε μια κατάσταση κυκλοφοριακού εμφράγματος από τις κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών ταξί».

«Σεβόμενοι τα δικαιώματα για διεκδικήσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απευθύνουμε έκκληση προς τους φίλους ιδιοκτήτες ταξί, να προτάξουν τον επαγγελματισμό που τους διακρίνει, για να διαφυλάξουμε αρχικά το μεγάλο μας κεφάλαιο, που λέγεται Τουρισμός», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΣΠ που καταλήγει:

«Όλες οι επαγγελματικές ομάδες έχουμε υποστεί ανεπανόρθωτες απώλειες από τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και από κακούς χειρισμούς. Η χώρα μας δοκιμάζεται και οφείλουμε όλοι να παραμείνουμε νηφάλιοι και σε εγρήγορση, χωρίς "αντικοινωνικές ενέργειες", που θίγουν πολλούς που δεν ευθύνονται και δημιουργούν κοινωνική πόλωση. Η επόμενη ημέρα δεν πρέπει να μας βρει να ξεκινάμε από το απόλυτο μηδέν».

Διαμετρικά αντίθετη ήταν η θέση που διατύπωσε η γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της μετά την επίσκεψή της στο Νοσοκομείο της Σάμου. Αφού εξέφρασε τη στήριξή της στον αγώνα των αυτοκινητιστών, η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε απαράδεκτη την άποψη ότι ένας κλάδος δεν μπορεί να προβαίνει σε κινητοποιήσεις με το επιχείρημα ότι θίγεται ο τουρισμός και η αξιοπρέπεια της χώρας.

«Στηρίζουμε τους αγώνες των ταξιτζήδων γιατί αυτοί οι αγώνες στρέφονται αντικειμενικά εναντίον των μεγάλων εταιρειών που θα επικρατήσουν στον κλάδο σε βάρος των μικρών αυτοαπασχολουμένων και από αυτή την άποψη οι άνθρωποι αυτοί υπερασπίζονται σήμερα το ψωμί τους. Κάποιοι στον κλάδο θα γίνουν μέλη εταιρειών, η μεγάλη πλειοψηφία θα είναι μισθωτοί με πάρα πολύ χαμηλές αμοιβές», υποστήριξε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόσθεσε:

«Θεωρούμε κυριολεκτικά απαράδεκτο να υπάρχει η άποψη ότι ένας κλάδος, που στη συγκεκριμένη φάση δέχεται μεγάλο χτύπημα -και δεν είναι μόνο ένας, είναι πολλοί- ότι δεν πρέπει να κάνει αγώνες στο όνομα ότι θίγεται η αξιοπρέπεια της Ελλάδας, ότι θίγεται ο τουρισμός. Ο αγώνας αυτός αντικειμενικά συμφέρει όλους τους εργαζόμενους, στον τουρισμό, στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Δεν μπορεί να υπάρξει καμιά διαίρεση ανάμεσα στους αγωνιζόμενους Έλληνες και τους τουρίστες της Ευρώπης, άλλωστε για μας δεν υπάρχει γενικά τουρίστας, υπάρχει ο εργαζόμενος που κάνει διακοπές και πάνω απ’ όλα είναι εργαζόμενος. Και οι εργαζόμενοι της Ευρώπης δέχονται και αυτοί ενιαία και συντονισμένη επίθεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: