www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΥΠΟΙΚ: Αμεση ολοκλήρωση των επαφών για την ανταλλαγή ομολόγων


Το συντομότερο δυνατόν επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για την ανταλλαγή ομολόγων, ενώ είναι βέβαιη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα όσο αυτή πετυχαίνει τους στόχους της.

Μιλώντας το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε πως ξεκίνησε σήμερα η επιχείρηση εφαρμογής της απόφασης (του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου).

«Η συζήτηση ξεκίνησε πάρα πολύ ενθαρρυντικά γιατί θέλουμε το σχήμα να εφαρμοστεί αμέσως και
θέλουμε η διάρκεια εφαρμογής να είναι η μικρότερη δυνατή», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Η αγωνία της κυβέρνησης εστιάζεται στη μαζικότητα της συμμετοχής των τραπεζών στο σχέδιο εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων, καθώς πρόκειται για την πρώτη και κρίσιμη σύσκεψη εργασίας, με τη συμμετοχή κλιμακίου του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) και στελεχών ελληνικών και ξένων τραπεζών, κατόχων ελληνικών ομολόγων.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται στα γραφεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους ΟΔΔΗΧ , που θα έχει και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης από ελληνικής πλευράς.

Εώς και τις αρχές της εβδομάδος σύμφωνα με τα στοιχεία του IIF, είχε ανταποκριθεί θετικά στη ρύθμιση το 45% των τραπεζών πιστωτών της Ελλάδος, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί είναι το ποσοστό της συμμετοχής να ανέλθει στο 90%.

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως «παράθυρο ευκαιρίας» για τη χώρα και τους Έλληνες την κατάσταση που διαμορφώθηκε με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και διεμήνυσε ότι «μεγάλη σημασία έχει πια η αποτελεσματικότητά μας και η σταθερότητά μας να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις, αλλά και το κλίμα της συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας».

Ταυτόχρονα, ενημέρωσε τη Βουλή ότι για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα επέστρεψαν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα, επανέλαβε την πρόσκλησή του προς τους Έλληνες καταθέτες και επενδυτές να καταθέσουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες, διαβεβαιώνοντας ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι το ασφαλέστερο.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι διασφαλισμένες από την ΕΚΤ από το IFSF, το ΔΝΤ, την Ευρωζώνη και από την ελληνική κυβέρνηση κι αυτό αφορά τις τράπεζες ως οντότητες και τις καταθέσεις απολύτως. Ούτε να τις έχουμε κάτω από το μαξιλάρι συμφέρει, ούτε στο εξωτερικό συμφέρει γιατί εδώ βοηθώντας την Οικονομία βοηθούμε τελικά το σπίτι μας και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Το μήνυμα αυτό είναι ένα ομόθυμο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε.

Με αφορμή τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος, ενημέρωσε αναλυτικά τους βουλευτές - μέλη για τα αποτελέσματα της Συνόδου, επισημαίνοντας πως «φθάσαμε σε μια απόφαση που αλλάζει ριζικά τα δεδομένα, είναι θαρραλέα, γενναιόδωρη και ριζοσπαστική».

«Είπα ότι χρειάζεται να μπει πάτος στο βαρέλι του δημόσιου χρέους, ώστε να πιάσουν τόπο οι θυσίες λαού και αυτό σε μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται με το σχήμα που διαμορφώθηκε», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι «έχει διαμορφωθεί μια άλλη εικόνα. «Υπάρχει ένα μομέντουμ, ένα παράθυρο ευκαιρίας, αν πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, αν μείνουμε σταθεροί θα βγούμε από το τούνελ, θα βγούμε από τη "στρούγγα" αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν έχουμε δεσμευτεί να πωλήσουμε τον ΟΠΑΠ


Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του ΟΠΑΠ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ από την επέκταση της άδειάς, ωστόσο θα εξετάσει εάν η πώληση ποσοστού της εταιρείας είναι ο καλύτερος τρόπος για την άντληση εσόδων.

«Δεν έχουμε δεσμευθεί ότι θα πωλήσουμε τον ΟΠΑΠ. Έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε έσοδα υπέρ του δημοσίου χρέους από τον ΟΠΑΠ. Το υπουργικό συμβούλιο θα εκτιμήσει ποιο είναι το καλύτερο μέσο για να αντληθούν τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί», ανέφερε.

Το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να επεκτείνει την σύμβαση του ΟΠΑΠ το τρίτο τρίμηνο και να πουλήσει το ποσοστό 34% που διαθέτει στην εταιρεία το τέταρτο τρίμηνο, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με στόχο την άντληση 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: