www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Σύγχρονες προσεγγίσεις για το γλωσσικό ζήτημα


Με τη νηφάλια ματιά που χαρίζει πλέον η απόσταση του χρόνου, έγκριτοι μελετητές αναλύουν διαφορετικές πλευρές του λεγόμενου «γλωσσικού ζητήματος», καταγράφοντας παράλληλα τις μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και τις κατακτήσεις της δημοτικής μέχρι σήμερα.

Όπως τονίζει ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης στον πρόλογο της έκδοσης: «η Δημοτική που γράφεται στη δεκαετία του 2000 υπερτερεί κατά πολύ από τη Δημοτική που γράφτηκε τριάντα χρόνια πριν, στο ξεκίνημα της μεταρρύθμισης. Αυτό δείχνει ότι οι προοπτικές της γλώσσας μας είναι ευοίωνες, χωρίς να εφησυχάζουμε αλλά και χωρίς να μεμψιμοιρούμε».

Οι πρωταγωνιστές που σφράγισαν με την παρουσία τους τις αντιλήψεις για την ελληνική γλώσσα, ο Κοραής, ο Μιστριώτης, ο Χατζιδάκις, ο Τριανταφυλλίδης, ο Τζάρτζανος και πολλοί άλλοι παρελαύνουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο ρόλο των
λογοτεχνών, οι οποίοι επέλεξαν συνειδητά «γλωσσικό στρατόπεδο», ενώ αποτιμάται και η συμβολή σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής ζωής.

Πρόκειται για μια πολυφωνική μελέτη στην οποία συμμετέχουν με άρθρα τους μεταξύ άλλων οι :Αντώνιος Θαβώρης, Κωνσταντίνος Κασίνης, Ιώ Μανωλέσσου, Δήμητρα Θεοφανοπούλου, Μιχάλης Μερακλής, Ρωξάνη Αργυροπούλου, , Γιώργος Ανδρειωμένος, Χρυσούλα Καραντζη, Κυριάκος Κατσιμάνης, , Ειρήνη Καλιτζοπούλου, Νικόλαος Παντελίδης, Ναπολέων Μήτσης, Κωνσταντίνος Μηνάς, Παναγιώτης Μαστροδημήτρης, Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού, Μαρία Δημάκη, Γεράσιμος Ζώρας, Δημήτρης Δημηρούλης, Ρένα Σταυρίδη –Πατρικίου, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Παναγιώτης Ζιώγας, Θόδωρος Μωυσιάδης, Χρίστος Τσολάκης.

Πληροφορίες: «Το γλωσσικό ζήτημα-σύγχρονες προσεγγίσεις», επιστημονική επιμέλεια Γεώργιος Μπαμπινιώτης, (συλλογικό έργο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: