www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ε.Ε: Προς καθιέρωση της γραφής Braille σε συσκευασίες προϊόντων


Πρόταση του ευρωβουλευτή της ΝΔ για την καθιέρωση ενός συστήματος ετικετοθεσίας, που θα διευκολύνει άτομα με προβλήματα όρασης, εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συνόδου ολομέλειας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Η πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή αφορά συγκεκριμένα σε ένα σύστημα ετικετοθεσίας στις συσκευασίες των βιομηχανικών προϊόντων, σε ανάγλυφη γραφή Braille, προκειμένου να διευκολυνθούν τα 30 εκατομμύρια τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης στην Ευρώπη.

Η σχετική γραπτή δήλωση του κ. Πουπάκη στηρίχθηκε από τους: Ádám Kósa (Χριστιανοδημοκράτες), Eva Lichtenberger (φιλελεύθεροι), Richard Howitt (σοσιαλιστές) και Cecilia Wikström (πράσινοι),
συγκεντρώνοντας την πλειοψηφία 447 ευρωβουλευτών.

Όπως ορίζει η διαδικασία, η γραπτή δήλωση που έχει στα χέρια του ο πρόεδρός του Κοινοβουλίου, θα διαβιβαστεί με τα ονόματα των υπογραφόντων, στην επιτροπή, στα Ηνωμένα Έθνη και στα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών μελών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση η ευρωπαϊκή επιτροπή καλείται να ξεκινήσει μια ευρεία διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερομένους φορείς σχετικά με το κόστος, την αποτελεσματικότητα και τη δυνατότητα καθιέρωσης ενός προαιρετικού συστήματος επισήμανσης, σε κοινοτικό επίπεδο.
Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουν όλοι οι τυφλοί τη γραφή Braille, θα πρέπει να εξετασθούν και εναλλακτικοί τρόποι για την πρόσβαση στις πληροφορίες της συσκευασίας.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, έπειτα από στενή συνεργασία με την ευρωπαϊκή ένωση τυφλών (EBU), εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι «η ανάγλυφη γραφή Braille στα προϊόντα θα αποτελέσει ουσιαστική βοήθεια για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, παρέχοντάς τους ανεξαρτησία, ασφάλεια».

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ενισχύσει η Ε.Ε.το νομοθετικό της πλαίσιο, παρέχοντας επιπλέον κίνητρα και σωστή ενημέρωση στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: