www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Παραπομπή της ΔΕΗ στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα παρέπεμψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ΡΑΕ τη ΔΕΗ, για να διαπιστωθεί αν η Επιχείρηση έκανε παράνομη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΡΑΕ διαπιστώνει, επίσης, ενδείξεις για παράβαση των νόμων για τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την προστασία του καταναλωτή για τις οποίες όμως, όπως αναφέρει, αρμόδια είναι τα πολιτικά δικαστήρια.
Αυτά προκύπτουν από απόφαση της ολομέλειας της ΡΑΕ στις 9 Μαϊου, ύστερα από καταγγελία που υπέβαλε τον Δεκέμβριο του 2010 η εταιρεία Aegean Power, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως εναλλακτικός προμηθευτής, δηλαδή ανταγωνιστής της ΔΕΗ.
Αφορμή για την καταγγελία ήταν οι επιστολές, που έστειλε η ΔΕΗ  τον Νοέμβριο του 2010 (παραμονές της ανακοίνωσης των νέων τιμολογίων της που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2011),
στους πελάτες της Aegean.
Στην επιστολή η ΔΕΗ ανακοίνωνε την «επικείμενη αλλαγή» των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας μέσης και χαμηλής τάσης από 1.1.2011 και «εκτιμούσε ότι θα επερχόταν σημαντική μείωση» στα τιμολόγια των Εμπορικών Πελατών Μέσης τάσης, υποσχόμενη παράλληλα ότι θα επανερχόταν με νέα επικοινωνία και περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με την καταγγελία της Aegean, η επιστολή αυτή «παραβιάζει τη νομοθεσία για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και την προστασία του καταναλωτή, αναφορικά με την εφαρμογή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών ανεπίκλητης επικοινωνίας».
Η ΔΕΗ υποστήριξε από την πλευρά της ότι η επιστολή εστάλη σε 3.551 «ενεργούς» πελάτες της Μέσης Τάσης με τιμολόγιο ΔΕΗ Β1 και Β2 Γενικής χρήσης, καθώς και σε 323 μέχρι πρότινος πελάτες της στη Μέση Τάση με τιμολόγια ΔΕΗ Β1 και Β2. Η ΔΕΗ ισχυρίζεται ακόμη ότι η πηγή άντλησης των ονομάτων των παραληπτών είναι το εμπορικό αρχείο που διατηρεί νομίμως «για λόγους ιστορικότητας και για φορολογικούς λόγους», καθώς και ότι σκοπός της επιστολής ήταν αποκλειστικά και μόνο η ενημέρωση των ενδιαφερομένων σχετικά με το περιεχόμενο του από 7.10.2010 Δελτίου Τύπου του ΥΠΕΚΑ και της επικείμενης αλλαγής των τιμολογίων Μέσης Τάσης από 1.1.2011
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της ΡΑΕ, η δραστηριότητα της ΔΕΗ «δημιουργεί εύλογα ερωτήματα» και «υπάρχουν ενδείξεις για την παράβαση κανόνων δικαίου από την πρακτική που ακολουθεί η ΔΕΗ». Τονίζεται, ωστόσο, ότι για τις καταγγελόμενες παραβάσεις των νόμων για τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την προστασία του καταναλωτή αποκλειστικά αρμόδια είναι τα πολιτικά δικαστήρια.
Η ΡΑΕ θεωρεί πάντως, ότι «η συγκεκριμένη επιστολή της ΔΕΗ ουδεμία ουσιαστική ενημέρωση πρόσφερε, αλλά αντιθέτως ελέγχεται ως «ανακριβής δήλωση» κατά την έννοια των ν. 146/1914 (αθέμιτος ανταγωνισμός) και ν. 2251/1994 (προστασία καταναλωτή), με σκοπό την παραπλανητική προώθηση της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας». Όπως επίσης, ότι «Η ΔΕΗ επεδίωξε εκ της δεσπόζουσας θέσης της στη σχετική αγορά να εκμεταλλευτεί τη de facto ασύμμετρη πρόσβαση στην πληροφόρηση, προκειμένου να αποκομίσει εμπορικό πλεονέκτημα».
Με την απόφασή της η ΡΑΕ απευθύνει σύσταση στη ΔΕΗ να απόσχει από κάθε δραστηριότητα, που παραβιάζει τη νομοθεσία και απειλεί, σε περίπτωση επανάληψης παρόμοιας συμπεριφοράς με επιβολή διοικητικών κυρώσεων.
Επίσης, η ΡΑΕ παρέπεμψε το ζήτημα της ενδεχόμενης παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η ΔΕΗ πάντως στο ερώτημα αν έχει γνωστοποιήσει την τήρηση αρχείων πελατών στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, απάντησε ότι η γνωστοποίηση δεν είναι υποχρεωτική και παρουσίασε παλαιότερη επιστολή της με την οποία ενημέρωνε σχετικά το υπουργείο Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: