www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

΄Υποπτα αγγουράκια και σε άλλες χώρες της ΕΕ

Σε Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο έχουν εντοπιστεί αγγουράκια που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με το εντεροαιμορραγικό βακτήριο E.coli, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Στη Γερμανία, όπου εντοπίστηκε το πρόβλημα, 11 άνθρωποι έχουν πεθάνει αφού μολύνθηκαν από το βακτήριο ενώ εκατοντάδες άλλοι νοσηλεύονται. Περίπου 40 κρούσματα έχουν αναφερθεί σε άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες -Αυστρία, Βρετανία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία- και τρία στις ΗΠΑ. Όλοι αυτοί οι ασθενείς είχαν επισκεφθεί πρόσφατα τη Γερμανία ή είναι Γερμανοί που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Η Γερμανία επιρρίπτει τις ευθύνες για την επιδημία σε βιολογικά αγγουράκια ισπανικής προέλευσης, όμως οι ισπανικές αρχές επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για κάτι τέτοιο. Μάλιστα η υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Ρόζα Αγκιλάρ δήλωσε ότι η χώρα της θα ζητήσει «μια απάντηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» για τις «ανεπανόρθωτες ζημίες» που
προκαλούνται από τις κατηγορίες της Γερμανίας.
«Αμαυρώνεται η εικόνα της Ισπανίας, αμαυρώνεται ο τομέας παραγωγής και η ισπανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί αυτήν την κατάσταση» τόνισε.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat η Ισπανία ήταν το 2008 η μεγαλύτερη παραγωγός αγγουριών στην Ευρώπη, έχοντας μερίδιο 27% της συνολικής παραγωγής, μπροστά από την Ολλανδία (20%).
Η Αγκιλάρ απέκλεισε το ενδεχόμενο η μόλυνση με το βακτήριο να προήλθε από τα βιολογικά αγγουράκια που παρήχθησαν σε θερμοκήπια της Ανδαλουσίας. «Αρχικά, η Γερμανία υπέδειξε τα ισπανικά αγγούρια ως υπεύθυνα για την κατάσταση. Θα πρέπει να πούμε ότι αυτό δεν αληθεύει και θα ζητήσουμε από τις γερμανικές αρχές να ολοκληρώσουν άμεσα την έρευνά τους» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Μαδρίτη θα ζητήσει και από την ουγγρική προεδρία της ΕΕ να ανακοινώσει ποια είναι τα συμπεράσματα των μελετών που έχουν γίνει για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: