www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ομιλία για το CERN την Τετάρτη στο AΠΘ


Πώς οι συγκρούσεις e+ e- μπορούν να συμπληρώσουν τα αποτελέσματα από τον επιταχυντή LHC: μελέτη ανιχνευτών για τον μελλοντικό γραμμικό επιταχυντή CLIC» είναι το θέμα της ομιλίας της Dr. Lucie Linssen, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011 και ώρα 12.30, στο πλαίσιο κύκλου Σεμιναρίων που διοργανώνει το Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Α31 του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τo CERN προετοιμάζεται ήδη για το μέλλον της σωματιδιακής φυσικής μετά από τον LHC. Θα συζητηθεί η φυσική και τα πειράματα που προγραμματίζονται στο μελλοντικό γραμμικό επιταχυντή e+ e- (που ονομάζεται CLICK) και που θα λειτουργεί σε ενέργειες πολλών TeV. Ο γραμμικός επιταχυντής e+ e- μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη διαλεύκανση θεωριών που αφορούν σε κρίσιμα φαινόμενα τα οποία μπορεί να ανιχνεύσει ο LHC. Επίσης, θα συζητηθούν θέματα R&D που αφορούν την ανάπτυξη του CLICK καθώς και ο τρόπος που ο CLICK
θα συμπληρώσει τα δεδομένα του LHC.

Τέλος, θα συζητηθούν οι τεχνικές προκλήσεις που αφορούν στους ανιχνευτές. Οι μελέτες του επιταχυντή CLICK και των ανιχνευτών δίνουν πολλές ευκαιρίες συμμετοχής σε ένα πολυσχιδές R&D πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί τόσο στο CERN όσο και σε άλλα εργαστήρια.

Η Dr Lucie Linssen, γεννήθηκε στην Ολλανδία και πήρε το διδακτορικό της στη Φυσική, σε μελέτες αλληλεπιδράσεων πρωτονίου-αντιπρωτονιου που έγιναν CERN, από το πανεπιστήμιο του Amsterdam το 1986. Από το 1986 εργάζεται στο CERN ως πειραματική Φυσικός σε πειράματα φυσικής υψηλών ενεργειών και την ανάπτυξη ανιχνευτών όπως το πείραμα UA2 (φυσική πρωτονίου-αντιπρωτονίου), το πείραμα NOMAD (φυσική των νετρίνο) και το πείραμα CMS. Η Dr. Linssen υπήρξε επικεφαλής του Τμήματος Φυσικής του CERN ενώ σήμερα είναι υπεύθυνη του προγράμματος του CERN για τον Linear Collider Detector.


Δεν υπάρχουν σχόλια: