www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ηλιακό σύστημα εξωπλανητών εντοπίστηκε από το Κέπλερ

Ένα ηλιακό σύστημα έξι εξωπλανητών που βρίσκονται «στριμωγμένοι» σε τροχιά γύρω από το άστρο τους που μοιάζει με τον δικό μας Ήλιο, εντόπισε σε απόσταση περίπου 2.000 ετών φωτός από τη Γη, το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ».


Η ανακάλυψη έχει εντυπωσιάσει ιδιαίτερα τους αστρονόμους, καθώς πρόκειται για το σημαντικότερο εύρημα από το πεδίο των εξωπλανητών, μετά τον εντοπισμό του πρώτου εξωπλανήτη (51 Pegasi B) το 1995. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η στενή απόσταση στην οποία πραγματοποιούν τις τροχιές τους οι εξωπλανήτες γύρω από το άστρο τους, γεγονός που πιθανότητα σημαίνει ότι έχουν ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία.

Το «νέο» ηλιακό σύστημα πήρε την ονομασία «Κέπλερ-11» και αυτό που κάνει εντύπωση στους αστρονόμους είναι το ότι τόσοι πολλοί και σχετικά μεγάλοι πλανήτες «στριμώχνονται» σε τόσο
κοντινή τροχιά γύρω από το μητρικό άστρο τους.

Σε σύγκριση με τη Γη, οι συγκεκριμένοι εξωπλανήτες έχουν 2- 4,5 φορές μεγαλύτερη ακτίνα και 2-13 φορές μεγαλύτερη μάζα. Το «έτος» για τους πέντε από αυτούς διαρκεί από μόλις 10-47 μέρες, ενώ για τον έκτο εξωπλανήτη διαρκεί 118 μέρες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστρονόμων, οι νέοι εξωπλανήτες μοιάζουν μάλλον με μικρούς Ποσειδώνες παρά με γιγάντιες Γαίες.

Επίσης, οι πυκνές ατμόσφαιρες μερικών πλανητών ενδέχεται να περιέχουν υδρογόνο και ήλιο -όπως του Ουρανού- ενώ κανείς από τους έξι δεν φαίνεται να μοιάζει με τη Γη. Πάντως δύο από τους δύο εξωπλανήτες είναι πιθανό να είναι βραχώδεις με νερό, αν και δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη κάτι τέτοιο. Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, δεν αποκλείεται να υπάρχει και έβδομος πλανήτης στο συγκεκριμένο ηλιακό σύστημα, ο οποίος παραμένει αόρατος.

Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature» και πραγματοποιήθηκε υπό τον Τζακ Λισάουερ του Κέντρου Ερευνών Ames της NASA. Όπως αναφέρουν το BBC, το Reuters, οι The New York Times, η Guardian και το περιοδικό Science, πρόκειται για την πρώτη αναλυτική ανακοίνωση που αφορά σε εξωπλανήτες που έχουν εντοπιστεί από το τηλεσκόπιο Κέπλερ.

Είναι η πρώτοι φορά που οι αστροφυσικοί βλέπουν κάτι ανάλογο και πλέον έχουν στα χέρια τους πολύτιμο υλικό για να εξετάσουν τις θεωρίες περί σχηματισμού των άστρων και των πλανητών, οι οποίες φαίνεται να μην συμφωνούν με τα νέα δεδομένα. Αν μη τι άλλο, όπως είπαν οι επιστήμονες της NASA, η νέα ανακάλυψη αποδεικνύει την τεράστια ποικιλομορφία που χαρακτηρίζει το σύμπαν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: