www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Τεχνητά αιμοφόρα αγγεία από ανθρώπινα κύτταρα

Τεχνητά αιμοφόρα αγγεία από ανθρώπινα κύτταρα κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο Αμερικανοί επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Γιέιλ, Ντιούκ και Ανατολικής Καρολίνας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς να απορρίπτονται από τον ανθρώπινο οργανισμό.


Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη νέα τεχνολογία, μεταξύ των οποίων και νεφροπαθείς. Τα τεχνητά αγγεία θα μπορούσαν μελλοντικά να παράγονται μαζικά και να διατηρούνται στο ψυγείο των νοσοκομείων για καιρό, μέχρι να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο ασθενή.

Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα υπό την Σάνον Νταλ τους συνίσταται στην μεταφορά κυττάρων λείων μυών από δωρητές και στην μεταμόσχευσή τους σε σωληνοειδείς «σκαλωσιές» από πολυγλυκολικό οξύ (βιοδιασπώμενο πολυμερές). Σε οκτώ έως δέκα εβδομάδες, τα κύτταρα πολλαπλασιάστηκαν, παρήγαγαν κολλαγόνο και σταδιακά αντικατάστησαν τις "σκαλωσιές" που αποσυντίθενται. Αφού απομακρυνθούν τα αρχικά μυϊκά κύτταρα, προκύπτει τελικά ένα νέο είδος
αναπτυγμένου αιμοφόρου αγγείου από κολλαγόνο.

Αυτά τα εργαστηριακά αγγεία, που έχουν ήδη δοκιμαστεί σε πιθήκους και σκύλους, δεν απορρίφθηκαν από τον οργανισμό τους και λειτούργησαν καλά επί έξι μήνες έως ένα χρόνο. Τα αγγεία μπορούν να συντηρηθούν σε αλατούχο διάλυμα μέχρι και ένα έτος, χωρίς να χάνουν την ισχύ και την ελαστικότητά τους. Αυτό σημαίνει, κατά τους ερευνητές, ότι μια μέρα οι γιατροί των νοσοκομείων θα μπορούν να παίρνουν "από το ράφι" αιμοφόρα αγγεία για χρήση σε ασθενείς.

Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν σύντομα, ώστε να εξακριβωθεί η ασφάλεια και η χρονική αντοχή των νέων αγγείων, σύμφωνα με την εταιρεία βιοτεχνολογίας και αναγεννητικής ιατρικής Humacyte, που συμμετείχε στην έρευνα και τη χρηματοδότησε. Μέχρι σήμερα, οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν μεταμοσχεύσεις αγγείων από ζώα, δωρητές ανθρώπους και πτώματα ή να τοποθετούν συνθετικά αγγεία, που όμως συνήθως δεν λειτουργούν σωστά πάνω από δέκα μήνες, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για αρτηριοσκλήρυνση, ανευρύσματα κ.α.



Δεν υπάρχουν σχόλια: