www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Κότσια: Διαδερμική χειρουργική

Τα κότσια είναι μια διαταραχή του άξονα του μεγάλου δακτύλου του ποδιού που συνήθως συνοδεύεται και από διόγκωση της άρθρωσης του δακτύλου. Σχηματίζεται τόσο από τα οστά του πρώτου δακτύλου του ποδιού όσο και από τον ορογόνο θύλακο που καλύπτει την πρώτη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση.


Καθώς το κότσι μεγαλώνει, η άρθρωση αρχίζει να προεξέχει προς την εσωτερική πλευρά του ποδιού, με αποτέλεσμα να τρίβεται πάνω στα παπούτσια. Συνήθως τα κότσια συνοδεύονται από στροφή του δακτύλου, καθώς και από παραμόρφωση με σφυροδακτυλία του δεύτερου δακτύλου, ενώ όχι σπάνια συνυπάρχουν και κάλοι πάνω στο ίδιο το κότσι ή στους άλλους δακτύλους του ποδιού.

Το κότσι είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, περισσότερο υγείας και λιγότερο αισθητικής, που μπορεί τώρα να αντιμετωπισθεί εύκολα και απλά. Η χρήση ανώδυνης μικροχειρουργικής τεχνικής, διαδερμικά με τοπική αναισθησία, εξασφαλίζει ποιοτικό και μόνιμο αποτέλεσμα με νοσηλεία λίγων
μόνο ωρών.

Πού οφείλονται τα κότσια

Η αιτιολογία τους είναι πολυπαραγοντική. Η συνηθέστερη αιτία σχηματισμού τους είναι η παρατεταμένη χρήση στενών και ακατάλληλων υποδημάτων.

Ακατάλληλα θεωρούνται συνήθως τα παπούτσια με στενή μύτη και ψηλό τακούνι που συμπιέζουν τα δάκτυλα σε μια μη φυσιολογική θέση. Μελέτες δείχνουν ότι το 88% των γυναικών φορά στενά
παπούτσια και από αυτές το 55% έχουν κότσια. Οι πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν ότι 85% των γυναικών φορούν στενά υποδήματα, ενώ 55% εμφανίζουν συμπτώματα, σε αναλογία 9 φορές συχνότερα από ότι στους άνδρεs.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Ο μοναδικός τρόπος για να εξαφανιστεί το κότσι είναι η χειρουργική επέμβαση.

Πάνω από 120 διαφορετικές τεχνικές υπάρχουν στη χειρουργική πρακτική, που όλες έχουν σαν στόχο να επαναφέρουν τον άξονα της άρθρωσης, να απομακρύνουν την εξόστωση, και να ανακουφίσουν από τον πόνο. Μέχρι σήμερα τα κότσια αντιμετωπίζονταν με μεγάλες και επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις, ο δε μετεγχειρητικός χρόνος αποκατάστασης ήταν πολύ μεγάλος.

Σύγχρονη θεραπεία

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του άκρου ποδός είναι μια νέα επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης της παθολογίας του άκρου ποδός. (Κότσια, Γαμψοδακτυλία, Σφυροδακτυλία, Άκανθα πτέρνας, πτώση Μεταταρσίων, Μεταταρσαλγία κ.α.)

Διαθερμική αποκατάσταση του βλαισού μεγάλου δακτύλου (κότσι)

Η αποκατάσταση με τη χρήση της διαδερμικής μικροχειρουργικής τεχνικής εξασφαλίζει μεγάλη επιτυχία και μια σειρά από πλεονεκτήματα:

Γίνεται με τοπική αναισθησία (block).

Διαρκεί 20 λεπτά.

Είναι ανώδυνη μέθοδος.

Δεν μένουν ουλές.

Η νοσηλεία διαρκεί λίγες ώρες.

Ο ασθενής επιστρέφει πολύ πιο γρήγορα στις δραστηριότητές του.

Δεν τοποθετείται γυψονάρθηκας.

Η φόρτιση του χειρουργημένου ποδιού είναι πλήρης και άμεση.

Δεν χρησιμοποιούνται υλικά όπως βίδες ή καρφίδες και άρα δεν απαιτείται 2η επέμβαση για να αφαιρεθούν τα υλικά.

Η μετεγχειρητική περίοδος είναι ανώδυνη.

Και τέλος στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσα σε 2 κιόλας εβδομάδες, ο ασθενής μπορεί να φορέσει αθλητικό παπούτσι και να επανέλθει στις συνηθισμένες της δραστηριότητες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: