www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου

Το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου που βρέθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου -Ελλάδας, σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος.


Γάλλος εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Πετρελαίων, εκ των συμβούλων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκάλυψε ότι το κοίτασμα βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου νοτιοδυτικά της Πάφου, χαρακτηρίζοντας το «ενδεχομένως ανάλογο του ισραηλινού Λεβιάθαν».

Το γεγονός επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κύπριος δημοσιογράφος Σωτήρης Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη φέρνει ενθουσιασμό, καθώς ειδικά αυτή την περίοδο ψάχνουμε για από μηχανής θεούς. Σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός πριν να γίνει γνωστή η ακριβής ποσότητα του κοιτάσματος. Πάντως, όπως είπε, η Ελλάδα μπαίνει στον ενεργειακό χάρτη,
καθώς από αυτή θα περάσει ο αγωγός.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από τους κύπριους ειδικούς που ασχολούνται με το θέμα, στην ΑΟΖ της Κύπρου υπάρχουν περισσότερα από 10 κοιτάσματα πέραν του «Οικοπέδου 12», που απομένει να διαφανεί το μέγεθος και η εκμεταλλευσιμότητά τους.

Όπως τονίζει το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, έγινε γνωστό από τη Λευκωσία ότι ξεκίνησαν νέες θαλάσσιες σεισμογραφικές έρευνες, αυτή τη φορά κυρίως στα ανοικτά του Κόλπου Ακρωτηρίου στη Λεμεσό.

Ήδη έχει αρχίσει τις έρευνες το ερευνητικό "Ramform Vanguard" της νορβηγικής ΡGS, ενώ δεύτερο σκάφος το "Μ/VGeosund", που ναύλωσε η Νoble Εnergy, αφού κινήθηκε μέχρι το Ζύγι, μπήκε την Τρίτη στο λιμάνι Λεμεσού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: