www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Το καλοκαίρι ξεκινά ο Ενιαίος Οργανισμός Υγείας

Την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Φροντίδων Υγείας, στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να καταργηθούν οι ουρές σε όλη την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.


Σύμφωνα με τον ίδιο, αντί για 7.000 γιατρούς που αντιστοιχούν σε 5 εκατ. ασφαλισμένων του ΙΚΑ, η αναλογία θα αυξηθεί στους 26 χιλ. γιατρούς με το άνοιγμα του συστήματος σε γιατρούς του ΟΑΕΕ, του ΟΠΑΔ και του ΟΓΑ συν κάποιους ακόμη, που το υπουργείο Υγείας θα ζητήσει να ενταχθούν στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Φροντίδων Υγείας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, σήμερα υπάρχουν γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με 3-4 ταμεία ενώ άλλοι με κανένα, κάτι που όπως υποστήριξε επιβαρύνει τον πολίτη.

Το σχέδιο νόμου θα παρουσιαστεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, τον υφυπουργό Μιχάλη Τιμοσίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, Γιώργο
Κουτρουμάνη.

Όπως υποστήριξε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ουδέποτε από τότε που ξεκίνησε η συζήτηση για τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Φροντίδων Υγείας έγινε λόγος για συμβάσεις γιατρών των 650 ευρώ, όπως ισχυρίζονται όσοι αντιδρούν σήμερα. «Είναι έξω από το σκεπτικό μας» ανέφερε ο ίδιος. «Η μεταβολή της σχέσης εργασίας των αντιδρούντων γιατρών του ΙΚΑ, σε σχέσεις τύπου ΟΑΕΕ είναι παράνομη και θα πέσει στα δικαστήρια» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο νόμος προβλέπει ότι ο κάθε γιατρός ανεξαρτήτως ταμείου θα διατηρήσει το καθεστώς εργασίας που έχει. Δεν μπορεί όμως να απαγορευθεί η σχέση με τους νέους γιατρούς να διαμορφωθεί με βάση αυτή που φαίνεται ως η καλύτερη και πιο αποτελεσματική λύση για τον νέο Οργανισμό.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατακρίνει επίσης την απουσία των γιατρών από τα διαδοχικά καλέσματα που έγιναν από την πλευρά του υπουργείου για διάλογο αλλά και την μη αποστολή των προτάσεων τους γραπτώς. Ο υπουργός Υγείας απήθυνε νέο κάλεσμα προς τους γιατρούς, σε μια διεξοδική συζήτηση την προσεχή Πέμπτη.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια ένταξης στο σύστημα των γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι ήταν ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, υπήρξαν δυσλειτουργίες αλλά για ένα μήνα θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα προκειμένου να καλυφθούν όσα περισσότερα ακυρωθέντα ραντεβού είναι εφικτό.

Και ...Esy.net

Στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα esy.net. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Νικόλαο Πολύζο, πρόκειται για ένα απλό σύστημα συγκέντρωσης αναλυτικών οικονομικών στοιχείων, τα οποία θα εισάγουν 130 χρήστες από τα νοσοκομεία και 220 χρήστες από τα κέντρα Υγείας. Στο υπουργείο Υγείας θα λειτουργεί ένα γραφείο στατιστικής και ένα help desk με πέντε υπαλλήλους. Σε λίγες μέρες θα λειτουργήσει και το πενταψήφιο νούμερο του ΟΤΕ με το οποίο θα μπορούν να επικοινωνούν με τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όλη τη χώρα.

Πρόκειται για μια απλή εφαρμογή στο διαδίκτυο στην ελληνική γλώσσα ενώ η πρόσβαση μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε σημείο με την εισαγωγή του ονόματος χρήση και του κωδικού ασφαλείας που έχει διανεμηθεί στους διαπιστευμένους χρήστες, εξήγησε ο Νικόλαος Πολύζος. Τα αποτελέσματα των αναφορών θα προορίζεται για χρήση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενώ δεν αποκλείεται να γίνονται και παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων στη Βουλή.

Οι διαπιστευμένοι χρήστες για την εισαγωγή των στοιχείων, φέρουν σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, και την ευθύνη για την ακρίβεια τους. Το ηλεκτρονικό σύστημα θα επιτρέπει επίσης και την διενέργεια έλεγχων σε νοσοκομεία και υγειονομικές περιφέρειες που ξεπερνούν συγκεκριμένα χρηματικά όρια στον προϋπολογισμό τους. Όπως ανέφερε σύντομα θα έχει υλοποιηθεί και το σύστημα αξιολόγησης των νοσοκομείων

Δεν υπάρχουν σχόλια: