www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Προς παράταση του Μνημονίου έως το 2015

Έως το Μάιο θα έχουν ψηφιστεί τα επιπλέον μέτρα 12,8 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο. Το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα εξετάζουν το ενδεχόμενο να αφορούν στην περίοδο 2012-2015 και όχι 2012-2014. Αύριο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για τις εξελίξεις.


Εν τω μεταξύ, σφίξιμο των λουριών στους φορείς του Δημοσίου που δεν δίνουν στοιχεία για τις δαπάνες τους, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ζήτησε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου το κλιμάκιο της τρόικας που συναντήθηκε για δεύτερη συνεχή ημέρα μαζί του.

Πηγές του υπουργείου υποστήριξαν ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ή νέας αύξησης του ΦΠΑ. Για τις επιχειρησιακές συμβάσεις ανέφεραν ότι η τρόικα περιμένει να δει την εφαρμογή του νόμου στην πράξη για να κρίνει αν θα χρειασθούν επιπλέον αλλαγές. Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, σημείωσαν ότι η τρόικα αναμένει τις αναλογιστικές
μελέτες για τα επικουρικά ταμεία.

Όπως ανέφεραν, ζητούμενο για τους δανειστές είναι να μην χαθεί η δυναμική στις μεταρρυθμίσεις.

Όσον αφορά στο ζήτημα των μέτρων της περιόδου 2012-2015, ύψους 12,8 δισ. ευρώ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι θα προηγηθεί διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και οικονομολόγους και θα αφορούν και σε στοχευμένη, ανά υπουργείο, δράση για την περικοπή δαπανών και την ανάπτυξη. Το νέο πακέτο μέτρων θα πρέπει να νομοθετηθεί έως τον Μάιο.

Στόχος, επισήμαναν, είναι να υπάρξει το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ, ώστε να αρχίσει να μειώνεται το χρέος.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η εκταμίευση της δ΄δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ είναι δεδομένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: