www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

«Δεν συζητούμε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου»

Τα σενάρια περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου απέρριψε τη Δευτέρα στο ΣΚΑΪ και την «Πρώτη Γραμμή» ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη γείτονα.


«Ποιος λεει ότι συζητείται συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, λέμε ευθέως όχι δεν συζητείται συνεκμετάλλευση» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν έγινε σχετική συζήτηση με τον τούρκο πρωθυπουργό.

«Κάποιοι δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάδα σε μια νύχτα έγινε Κατάρ, να μην δίνουμε ψευδαισθήσεις στον ελληνικό λαό τέτοιες στιγμές. Ό,τι είναι να αξιοποιηθεί θα αξιοποιηθεί» σημείωσε για το ενδεχόμενο πλουτοπαραγωγικών κοιτασμάτων στο Αιγαίο.

Έκανε δε λόγο για προκάτ δηλώσεις των κομμάτων για λόγους επικοινωνιακών αναγκών. «Τα εθνικά θέματα είναι ‘Άγια θέματα’ δεν χωράνε λαϊκισμούς» σημείωσε.

Αναφερόμενος στα σενάρια περί μυστικής διπλωματίας, δήλωσε ότι με τον όρο "διπλωματία» είναι αυτονόητο ότι θα πεις εμπιστευτικά κάποια πράγματα χωρίς να τα μεταφέρεις στη δημόσια συζήτηση. «Είναι αυτονόητο ότι θα συζητήσουν μόνοι τους οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών»
πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι και πάλι θα υπάρξουν και πάλι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο.

Για το παρασκήνιο των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών δύο μέρες πριν από την επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ, δήλωσε ότι «επικοινώνησα με τον ομόλογό μου Αχμέτ Νταβούτογλου για να διαμαρτυρηθώ και άκουσα αυτά που θεώρησα ότι έπρεπε να ακούσω για να πάει ο πρωθυπουργός στην Τουρκία.»

Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος της Αθήνας είναι η πλήρης εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και αυτό προϋποθέτει το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και επίλυση του Κυπριακού.

«Γίνονται διερευνητικές επαφές σε υπηρεσιακό επίπεδο για την υφαλοκρηπίδα, ως ΠΑΣΟΚ ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία, η προηγούμενη κυβέρνηση συνέχισε χωρίς ιδιαίτερη θέρμη, και ο πρωθυπουργός είπε αυτή τη διαδικασία πρέπει να την εντατικοποιήσουμε» τόνισε.

Για το Κυπριακό ο κ. Δρούτσας δήλωσε «ότι το πλαίσιο της λύσης για εμάς είναι σαφές: Βασίζεται στο σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.»

Όπως είπε «τα συγκεχυμένα μηνύματα της ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας της ΕΕ είναι συγκεχυμένα, και κάποιες δυνάμεις που δεν θέλουν πρόοδο το εκμεταλλεύονται αυτό».

Για το θέμα της λαθρομετανάστευσης τόνισε ότι συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία των δύο χωρών, ενώ κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την άρση της βίζας για την Τουρκία κάτι που η Άγκυρα επιθυμεί διακαώς.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών η ΕΕ έχει επιφυλακτική στάση γιατί φοβάται κύμα λαθρομεταναστών.«Είναι προς όφελος της Τουρκίας να ελέγξουμε το κύμα των λαθρομεταναστών» παρατήρησε.

«Κέντρα Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών και στην Αθήνα»

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Χρειάζεται επιμονή και σταθερότητα στην εξωτερική μας πολιτική» δήλωσε από την πλευρά του στο ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.

Ο κ. Μπεγλίτης επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την αντιπολιτευτική τους στάση στα εθνικά θέματα. «Καλές οι κραυγές για εσωτερική κατανάλωση μόνο που είναι πεπερασμένες η στρατηγική που ακολουθούμε είναι η μόνο που μπορεί να δώσει αποτελέσματα» σημείωσε.

Για τη λαθρομετανάστευση δήλωσε ότι πρόβλημα έχει και η Τουρκία γιατί έχει εκτεταμένα χερσαία σύνορα. «Η Τουρκία προσπαθεί να μεταφέρει το πρόβλημα στην ΕΕ. Είναι ευθύνη της ΕΕ να συνειδητοποιήσει ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό» υπογράμμισε.

«Θεμελιώδης δικαίωμα εθνικής κυριαρχίας ο φράχτης για την προστασία των συνόρων» πρόσθεσε ο κ. Μπεγλίτης, ενώ τόνισε ότι ο φράχτης θα συνοδευτεί και από άλλα μέτρα σε άλλες περιοχές της χώρας για να μην μετατοπιστεί το πρόβλημα των λαθρομεταναστευτικών στα νησιά.

Ο κ. Μπεγλίτης πρόσθεσε ότι ως Κέντρα Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών θα χρησιμοποιηθούν και στρατόπεδα στο κέντρο της Αθήνας χωρίς να δημιουργούνται συνθήκες μόνιμης παραμονής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας εξέφρασε και τη διαφωνία του με τις κατά καιρούς δηλώσεις του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου. «Με ενοχλούν οι δηλώσεις Πάγκαλου και αξιολογώ ότι οι πολλές δηλώσεις και οι πολλές καταγγελίες δεν βοηθούν. Δεν συμβάλει ο καταγγελτικός λόγος για να επιλύσουμε προβλήματα, και όσο τον αποφεύγουμε τόσο το καλύτερο» ανέφερε.

Αρχές της επόμενης της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα και για την επίσκεψη Παπανδρέου στη γείτονα

Δεν υπάρχουν σχόλια: