www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Πιέζουν την Πορτογαλία να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης

Η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες χώρες της ευρωζώνης εντείνουν τις πιέσεις τους προς την Πορτογαλία να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης της Ε.Ε και του ΔΝΤ, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανώτερη πηγή της ευρωζώνης.


Από τον Ιούλιο έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες προκαταρκτικές συζητήσεις για την πιθανότητα η Πορτογαλία να ζητήσει βοήθεια αν το κόστος δανεισμού της από τις αγορές γίνει πολύ υψηλό, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, δεν έχουν αρχίσει ακόμα επίσημες συνομιλίες για βοήθεια.

"Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν δηλώσει στο πλαίσιο του Eurogroup ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να υποβάλει αίτημα για βοήθεια γρήγορα παρά αργά", δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι την ίδια άποψη εξέφρασαν η Φινλανδία και η Ολλανδία.

Διαψεύδουν Πορτογαλία και Γερμανία

Πάντως, εκπρόσωπος της πορτογαλικής κυβέρνησης διέψευσε το δημοσίευμα γερμανικού περιοδικού, σύμφωνα με το οποίο, η Πορτογαλία δέχεται πιέσεις από το Βερολίνο και το Παρίσι για
να προσφύγει σε ένα σχέδιο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

"Η Γερμανία δεν πιέζει κανέναν να αποδεχθεί ένα σχέδιο διάσωσης", δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. "Δεν είναι στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης να αναγκάσει την Πορτογαλία να προσφύγει στο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης", δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt.

Την ίδια στιγμή, η πορτογαλική εφημερίδα Publico τάσσεται σήμερα με το μέρος αυτών που κρίνουν ότι η προσφυγή της Λισσαβόνας σε ένα σχέδιο διάσωσης είναι αναπόφευκτη.

"Μόνον ένα θαύμα θα μας σώσει από το ΔΝΤ", αναφερόταν στο κύριο άρθρο της εφημερίδας.

Η βοήθεια για τη Λισσαβόνα αποσκοπεί στην προστασία της Ισπανίας, η οποία μπορεί να είναι η επόμενη στη σειρά, αλλά οι οικονομικές ανάγκες της οποίας θα φτάσουν στα όριά τους τις δυνατότητες παροχής βοήθειας της ευρωζώνης.

"Η πραγματική μάχη θα είναι η μάχη της Ισπανίας, αλλά εκεί πιστεύω έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας", δήλωσε η ανώτερη πηγή της ευρωζώνης.

Ερωτηθείσα αν μπορεί να κάνει μια εκτίμηση για το πιθανό μέγεθος της βοήθειας που μπορεί να χρειαστεί η Πορτογαλία, η πηγή αυτή απάντησε: "Περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ και λιγότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, λέω μεταξύ 60 και 80 δισεκατομμυρίων, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές, επειδή δεν γνωρίζουμε τις ανάγκες του πορτογαλικού τραπεζικού τομέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: