www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Καρκίνος οισοφάγου

Τα ποσοστά του καρκίνου του οισοφάγου στους άνδρες έχουν αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το Cancer Research UK.


To 1983, περίπου 2.600 άνδρες είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του οισοφάγου και σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία ο αριθμός αυτός αγγίζει πλέον τους 5.100 με αυτή την ασθένεια.

Η πιο δραματική αύξηση είναι μεταξύ των ανδρών κοντά στην ηλικία των 50 με ποσοστό αύξησης πάνω από 67% για την ίδια περίοδο.

Τα ποσοστά για τις γυναίκες είναι κι αυτά αυξημένα, αλλά μόλις κατά 8% – από 5,1 σε 5,5 ανά 100.000 κατοίκους.

Ο καθηγητής Janusz Jankowski, από το Cancer Research UK - το οποίο χρηματοδοτείται από το The
Barts & The London School of Medicine & Dentistry, δήλωσε:

“Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί έχουμε τόσο μεγάλη αύξηση στα ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου του οισοφάγου, και γιατί είναι τόσο μεγαλύτερη η αύξηση ανάμεσα στους άνδρες, έναντι των γυναικών”

“Πιστεύουμε όμως πως η επιδημία της παχυσαρκίας, μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για αυτή την αύξηση. Γνωρίζουμε πως τα άτομα με παχυσαρκία έχουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες για ανάπτυξη αδενοκαρκινώματος – του βασικού τύπου οισοφαγικού καρκίνου. Οι μεγάλες αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες επίσης είναι σημαντικός παράγοντας, αφού οι άνθρωποι τρώνε όλο και λιγότερο φρούτα και λαχανικά.”

Για την εξακρίβωση της διαφοράς μεταξύ των ανδρών και των γυναικών στην ανάπτυξη του καρκίνου του οισοφάγου, οι ερευνητές πλέον εστιάζουν στις γενετικές αλλαγές που βρίσκονται πίσω από αυτή την ασθένεια.

Το 1983, 9.6 στους 100.000 άνδρες είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του οισοφάγου αλλά τώρα ο αριθμός έιναι 14.4 για 100.000

Επίσης ένας άλλος παράγοντας είναι πως όλο και λιγότερα άτομα μολύνονται από το βακτήριο H. pylori, που μειώνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου. Το βακτήριο αυτό βέβαια είναι υπεύθυνο για την αύξηση του καρκίνου του στομάχου – τα ποσοστά εμφάνισης του οποίου μειώνονται με τον χρόνο.

Ο οισοφαγικός καρκίνος είναι η 9η πιο συχνή μορφή καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2007, περίπου 8.000 άτομα διαγνώστηκαν με καρκίνο του οισοφάγου. Ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου αυξάνεται με την ηλικία και σπάνια εμφανίζεται σε άτομα κάτω των 40 ετών.

Επιπρόσθετα, είναι μία από τις δυσκολότερες μορφές καρκίνου ως προς την αντιμετώπισης και την θεραπεία, με ποσοστό μόλις 8% για επιβίωση στα πέντε χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: