www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ο άγνωστος κίνδυνος από το κρυολόγημα

Μόνιμη κώφωση μπορεί να προκαλέσει ένα κοινό κρυολόγημα ή η εποχιακή γρίπη. Η κώφωση αυτή μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να αναστραφεί με επιτυχία μόνο εάν αντιμετωπισθεί αμέσως. Γι' αυτό, εάν νιώσετε μείωση της ακοής ύστερα από ίωση θα πρέπει να τρέξετε αμέσως στον γιατρό σας.


«Πολλοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν αυτό το φαινόμενο, από τον ιό της μηνιγγίτιδας και της πολιομυελίτιδας έως εκείνους της κοινής γρίπης, του κρυολογήματος και του έρπητα», εξηγεί ο καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Δημήτρης Κανδηλώρος. «Τα μικρόβια δεν προκαλούν αυτή τη βλάβη. Πρόκειται για τη νευροααισθητήρια βαρηκοΐα ή κώφωση, που αφορά την κεντρική οδό της ακοής – προσβάλλει, δηλαδή, το ακουστικό νεύρο».

Η βαρηκοΐα ή κώφωση λόγω ιώσεως είναι αρκετά συχνή και μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και σε παιδιά. Υπολογίζεται ότι 3.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο παθαίνουν κάθε χρόνο παθαίνουν αιφνίδια νευροαισθητήρια κώφωση, η οποία χαρακτηρίζεται από τη γρήγορη
πτώση της ακοής μέσα σε τρεις ημέρες.

«Η κώφωση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθως μονόπλευρη, δηλαδή προσβάλλει το ένα αυτί», λέει ο κ. Κανδηλώρος. «Αυτό συμβαίνει, γιατί τα αυτιά είναι δύο ξεχωριστά όργανα, που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Ορισμένες φορές όμως, μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρη. Είχαμε πρόσφατα, π,.χ. ένα κορίτσι 16 ετών, που κόλλησε μία ίωση στο σχολείο και εμφάνισε κώφωση και στα δυο αυτιά του».

Το να χάσει κάποιος την ακοή του έστω και από το ένα αυτί, επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή ζωή του. Οπως αναφέρει ο καθηγητής Τόνι Ράιτ από το Εθνικό Βασιλικό Νοσοκομείο Λαιμού, Μύτης και Αυτιών του Λονδίνου, «όταν ακούει κάποιος από το ένα αυτί μόνο, δεν μπορεί να καταλάβει πού βρίσκεται μέσα σε ένα δωμάτιο ένας άνθρωπος που του μιλά ή από πού έρχεται το αυτοκίνητο στον δρόμο. Το έσω αυτί αποτελεί επίσης μέρος του συστήματος ισορροπίας και εάν υπάρξει εκεί βλάβη, προκαλείται αίσθημα ανισορροπίας».

Εκτός από τις ιώσεις, νευροαισθητήρια βαρηκοΐα μπορεί να προκαλέσουν ένα θρομβοεμβολικό επεισόδιο της έσω ακουστικής αρτηρίας (συνήθως σε άτομα μεγάλης ηλικίας), μια αλλεργική αντίδραση σε άτομα ευαισθητοποιημένα στις αλλεργίες, το ακουστικό νευρίνωμα (όγκος), και ορισμένα φάρμακα.

Ποια συμπτώματα πρέπει, λοιπόν, να ανησυχήσουν τον πάσχοντα και να τον κάνουν να επισκεφθεί αμέσως γιατρό ή εξωτερικό ιατρείο νοσοκομείου; «H βαρηκοΐα ή η κώφωση από το ένα αυτί, το έντονο βουητό στο αυτί και ίσως και ο ίλιγγος», απαντά ο κ. Κανδηλώρος. «Εάν μάλιστα υπάρχει και το τελευταίο αυτό σύμπτωμα - ο ίλιγγος - η πρόγνωση της κατάστασης είναι πιο κακή, γιατί σημαίνει ότι έχει προσβληθεί όχι μόνο το κοχλιακό νεύρο (που αφορά την ακοή), αλλά και το αιθουσαίο νεύρο (που αφορά την ισορροπία)».

Η θεραπεία

Η θεραπεία έγκειται σε χορήγηση κορτιζόνης ενδοφλεβίως, αγγειοδιασταλτικών, αντιικών φαρμάκων και βιταμινών. Η χορήγηση κορτιζόνης μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει ακόμα και στις περιπτώσεις που ο ασθενής πάει στο γιατρό κάπως καθυστερημένα. «Στο 50% των περιπτώσεων, η κώφωση είναι αναστρέψιμη», λέει ο κ. Κανδηλώρος. «Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η ανάκτηση της ακοής δεν είναι δυνατή λόγω κυρίως της τοξικότητας του ιού και της βλάβης που έχει προκαλέσει. Και στις περιπτώσεις όμως που μπορεί να διορθωθεί η βλάβη, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα στις πρώτες ημέρες. Εάν παρέλθει ένα τρίμηνο, η κώφωση θα γίνει μόνιμη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: