www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ο πρόγονος του Facebook επιστρέφει

Όταν τα “προσθήκη στους φίλους”, “σκουντήξτε”, “προσωπική κατάσταση” και -φυσικά- “Μου αρέσει” βρίσκονταν ακόμη στο μυαλό του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, το Friendster είχε ήδη μπει στο παιχνίδι της κοινωνικής δικτύωσης.


Το Friendster ιδρύθηκε το 2002 από τους Τζόναθαν Αμπράμ και Ρος ΜακΚϊνον και έγινε δημοφιλές το Μάρτιο του 2003.

Όπως φημολογείται ότι είπε ο ίδιος ο Άμπραμς ήταν “ένας τρόπος για να γνωρίσεις κορίτσια”.

Μέχρι το Φθινόπωρο του 2003 είχε περίπου τρία εκατομμύρια χρήστες κι έχει εξασφαλίσει επενδύσεις αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.

Τον καιρό που ο Άμπραμς εμφανιζόταν στα εξώφυλλα των μεγαλύτερων περιοδικών τα MySpace, Bebo και Facebook δεν φαίνονταν πουθενά στον ορίζοντα.

Ωστόσο μια σειρά από δυσλειτουργίες στο λογισμικό και αργή απόδοση οδήγησαν σε μεγάλη πτώση
τον αριθμό των χρηστών της ιστοσελίδας, πράγμα που εκμεταλλεύτηκαν οι ανταγωνιστές της.

Το Δεκέμβριο του 2009 όμως το Friendster εξαγοράστηκε από τη MOL Global. Η ασιατική εταιρεία ευελπιστεί να αυξήσει την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας παγκοσμίως.

Το 90% της συνολικής επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας προέρχεται από την Ασία, ενώ σε χώρες όπως η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες η επισκεψιμότητά της είναι στο ίδιο επίπεδο με του Facebook.

Η ιστοσελίδα ευελπιστεί ότι η προώθηση του νέου προϊόντες της θα αναζωπυρώσει την κερδοφορία της. Το Friendster Games θα βασιστεί στην τεράστια επιτυχία του Farmville του Facebook, παιχνίδι που επιτρέπει στους παίχτες να δημιουργήσουν μια φάρμα. Περισσότεροι από 50 εκατ. άνθρωποι παίζουν το παιχνίδι κάθε μήνα, αρκετοί εκ των οποίων δαπανούν πραγματικά χρήματα για να βελτιώσουν τις φάρμες τους. Σε αυτό το μοντέλο θα βασιστεί η MOL Global.

"Αν θέλετε μου ζήτησε πριν από τρία χρόνια αν Farmville, ένα παιχνίδι όπου μπορείτε να πάτε και ουσιαστικά χτίσει το αγρόκτημά σας με την αγορά αγελάδων κλπ θα ήταν πολύ δημοφιλής, θα έλεγα ότι ήσουν τρελός", είπε η Jennifer BBC World Service του Pak.

"Αν με ρωτούσατε πριν από τρία χρόνια, αν το Farmville, ένα παιχνίδι που μπορείς να δημιουργήσεις μια φάρμα αγοράζοντας αγελάδες κτλ θα γινόταν πολύ δημοφιλές θα έλεγα ότι είστε τρελοί", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας, Ganesh Kumar Bangah στο BBC.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η βιομηχανία κοινωνικών παιχνιδιών θα αξίζει 5 δισ. μέχρι το 2012 και ευελπιστεί να λάβει το Friendster ένα μέρος από αυτά.

“Απλά και μόνο επειδή το Friendster άρχισε πρώτο και έχασε μερίδιο της αγοράς από τους ανταγωνιστές δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανασχεδιαστεί και να εξελιχθεί και να επιτύχει εκ νέου", εκτιμά ο ίδιος.

Η ιστοσελίδα θα προσφέρει μια σειρά από παιχνίδια που θα παίζονται απ΄ευθείας στον browser, όπως και το Farmville. Μεταξύ των παιχνιδιών αυτών βρίσκονται τα Blow 'Em up in Boomz και Lady Popular, παιχνίδι στο οποίο ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μαι κυρία και να επιμεληθεί της εμφάνισής της. Όλα τα παιχνίδια έχουν ασιατικό σχεδιασμό, με γραφικά εμπνευσμένα από ιαπωνικά κινούμενα σχέδια.

Εκτός από τα παιχνίδια υπάρχει και μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια μουσική πλατφόρμα στην οποία ανεξάρτητοι καλλιτέχνες θα μοιράζονται και θα προωθούν τη δουλειά τους, κάτι σαν το MySpace.



Δεν υπάρχουν σχόλια: