www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Η τρίτη ηλικία εκπαιδεύεται στο Ιnternet

Παλαιότερα οι μεγαλύτεροι αναλάμβαναν τις αγροτικές εργασίες συνοδευόμενοι από τα παιδιά που επιτελούσαν κάποιες βοηθητικές δουλειές. Στην ψηφιακή εποχή το αλέτρι και το τρακτέρ αντικαθίστανται από το πληκτρολόγιο και το ποντίκι και οι ρόλοι αντιστρέφονται. Μέλη των ΚΑΠΗ της Νίκαιας και μαθητές του 4ου Γυμνασίου Αμαρουσίου συναντήθηκαν στον Πολυχώρο Απόλλων στα Καμίνια και συνεργάστηκαν στην «καλλιέργεια» μιας ψηφιακής φάρμας, σε μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές του Facebook. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο των Ημερών Ευχρηστίας και Προσβασιμότητας που διοργανώνει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Εργαστήρι Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

« Το μόνο που χρειάζεται να κάνω εγώ είναι να εξηγώ κάποια θέματα χειρισμού και την αγγλική ορολογία. Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ξέρουν καλύτερα από εμάς τι χρειάζεται ένα αγρόκτημα » λέει η Νικολέτα ενώ εξηγεί στην ηλικιωμένη κυρία με την οποία συνεργάζεται πώς θα... ποτίσει τα
ψηφιακά χωράφια της. Πέρα από τη διασκέδαση η ενασχόληση με τις νέες τεχνολογίες αποτελεί και μια ευκαιρία για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να ξαναδούν τη σχέση τους με τις νεότερες γενιές.

« Γνωρίζοντας ότι θα έρθω σήμερα εδώ, χθεςζήτησα από τον εγγονό μου να μου εξη γήσει τι ακριβώς παιχνίδι είναι αυτό. Ηταν η πρώτη φορά που κάθησε στον υπολογιστή του και με κατηύθυνε υπομονετικά » τονίζει η 63χρονη κυρία Ελένη Λακιώτη. « Τα παιχνίδια και οι ιστορίες των παππούδων φαίνονται πολλές φορές παρωχημένα στους νέους.Από την άλλη πλευρά,αν δεν ξέρεις απολύτως τίποτε δεν σε ενδιαφέρει να μάθεις κάτι παραπάνω. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Αν οι παππούδες και οι γιαγιάδεςέχουν κάποιες βασικές γνώσεις, τα εγγόνια τους θα δείξουν ενδιαφέρον και θα απαντήσουν στις απορίες τους » τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της όλης προσπάθειας κ. Μιχάλης Μεϊμάρης . Για πολλούς από τους ανθρώπους που επισκέπτονται τα ΚΑΠΗ η ενασχόληση με τις τεχνολογίες του μέλλοντος αποτέλεσε τον ευκολότερο τρόπο για μια βουτιά στο... παρελθόν.

Παλιά φωτογραφικά άλμπουμ, από εκεί που ήταν κρυμμένα και ξεχασμένα σε μπαούλα και πατάρια, πλέον με ένα απλό σκανάρισμα είναι έτοιμα για καθημερινή χρήση. «Εκλαψα από τη συγκίνηση όταν μέσα από το Διαδίκτυο είδα το σπίτι όπου ζούσα στη δεκαετία του ΄60, στο Μόναχο της Γερμανίας » λέει η κυρία Αμαλία Μαστρογιάννη, η οποία έχει ήδη αποφασίσει πως με το δώρο Χριστουγέννων που θα εισπράξει ως συνταξιούχος θα αγοράσει ένα λάπτοπ.

Κοιτώνας τη γεμάτη από... e-farmers αίθουσα του «Απόλλων» προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι επισκέπτες από το ΚΑΠΗ είναι σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες. Προφανώς, οι παραδοσιακές ανδρικές επιτραπέζιες εφαρμογές αν και όχι ψηφιακές, παραμένουν δημοφιλέστατες. «Οι άνδρες προτιμούν το τάβλι και το χαρτοπαίγνιο. Και στις άλλες δραστηριότητες του ΚΑΠΗ, όπως είναι η γυμναστική, εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να συμμετέχουν» τονίζει η κυρία Μαρία Τρουλινού. Ο μοναδικός άνδρας που δίνει το «παρών» είναι ήδη εξοικειωμένος με το Διαδίκτυο. « Το πρωί την εφημερίδα τη διαβάζω στο Ιnternet, έτσι πάω στο καφενείο ενημερωμένος » τονίζει ο κ. Θόδωρος Τζελεπάκης .

Οι άνθρωποι της 3ης ηλικίας δεν βλέπουν το Ιnternet μόνο ως μέσο να πληροφορηθούν αλλά και να πληροφορήσουν. « Υπάρχουν πολλές παραδοσιακές συνταγές που δεν είναι γνωστές στο κοινό αλλά είναι πολύ νόστιμες. Μόλις μάθω το πώς, θα τις αναρτήσω στο Διαδίκτυο » δηλώνει η κυρία Λακιώτη.

Σε μια εποχή όπου τα ΚΑΠΗ μάλλον για σπατάλες κατηγορούνται, η ενεργοποίηση των μελών τους σε ζητήματα τεχνολογίας αιχμής ίσως προκαλέσει την έκρηξη του... διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλου . Αποχωρώντας ενθουσιασμένα τα μέλη του ΚΑΠΗ Νίκαιας ξέρουν ποιο θα είναι τοεπόμενο αίτημα προς τους υπευθύνους του αγαπημένου τους στεκιού. «Θα ζητήσουμε να βάλουν Η/Υ στο ΚΑΠΗ μας».

Ανάγκα και οι ηλικιωμένοι πείθονται

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας αρχάριοι στα κυβερνοπράγματα. Η κυρία Μαρία Καραλή(αριστερά) χειρίζεται με άνεση το ποντίκι και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή της, ενώ γνωρίζει και αγγλικά.

«Χρησιμοποιώ το δίκτυο καθημερινά. Μέσω Skype μιλάω με τα παιδιά μου που ζουν στο εξωτερικό»επισημαίνει και προσθέτειπως «για μένα το Διαδίκτυο έχει τεράστια χρηστική αξία αφού μέσω αυτού μπορώ να ενημερωθώ για διάφορα θέματα υγείας που με απασχολούν».Η περίπτωση της κυρίας Καραλή είναι βέβαια κοινός τόπος σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο όπου τα ποσοστά των χρηστών του Διαδικτύου στις ηλικίες άνω των 65 ετών αγγίζουν το 40% και 26% αντίστοιχα. Στη χώρα μας η τάση είναι αυξητική, τα ποσοστά όμως παραμένουν μονοψήφια.

«Προφανώς ο στόχος παρόμοιων εκδηλώσεων δεν είναι να γίνουν αυτοί οι άνθρωποι προγραμματιστές. Το σημαντικό είναι να κατανοήσουν ότι ο ψηφιακός κόσμος τούς αφορά, τόσο ως μέσο επικοινωνίας όσο και ως ένας τρόπος για να κάνουν ευκολότερη τη ζωή τους» επισημαίνει ο κ.Μεϊμάρης(δεξιά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: