Εφαρμόζοντας μικρή ισχύος ηλεκτρικό ρεύμα σε συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου, δίνεται η ικανότητα σε κάποιον να γίνει καλύτερος στα μαθηματικά, σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Βρετανοί νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν ότι η διέγερση συγκεκριμένου σημείου του εγκεφάλου με πολύ χαμηλής ισχύος ηλεκτρικό ρεύμα, μπορεί να βελτιώσει τις ικανότητες ενός ανθρώπου στα μαθηματικά και μάλιστα για χρονικό διάστημα έξι μηνών.
Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έκαναν πειράματα με 15 εθελοντές ηλικίας 20-21 ετών και ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο να κάνουν τους ανθρώπους καλύτερους στα μαθηματικά και μάλιστα σε βάθος χρόνου.
«Δεν συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να κάνουν μόνοι τους ηλεκτροσόκ, αλλά έχουμε εντυπωσιαστεί υπερβολικά από τις δυνατότητες της ανακάλυψής μας. Ήδη μελετούμε τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο. Η ηλεκτρική διέγερση είναι απίθανο να μετατρέψει κάποιον
στον επόμενο Αϊνστάιν, όμως, με λίγη τύχη, μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να τα πηγαίνουν καλύτερα στα μαθηματικά», δήλωσε οδρ Cohen Kadosh.
Στο πλαίσιο της μελέτης, επί έξι μέρες και για 20 λεπτά τη φορά, βρετανοί επιστήμονες διέγειραν με ηλεκτρικό ρεύμα, ισχύος 1 μιλιαμπέρ, την περιοχή του εγκεφάλου εθελοντών που ονομάζεται βρεγματικός λοβός και σχετίζεται με την επεξεργασία των μαθηματικών.
Οι εθελοντές αισθάνονταν αμυδρά την διακρανιακή ηλεκτρική διέγερση μόνο στα αρχικά δευτερόλεπτα του πειράματος και κανείς δεν εμφάνισε κάποια παρενέργεια.
Παράλληλα, άλλοι εθελοντές έκαναν εικονικές ηλεκτρικές διεγέρσεις ή πραγματικές αλλά πολύ μικρότερης διάρκειας, μόνο 30 δευτερολέπτων.
Τα μαθηματικά τεστ που ακολούθησαν έδειξαν ότι όσοι νέοι είχαν «μπει στην πρίζα» για περισσότερη ώρα, τα κατάφεραν σαφώς καλύτερα και μάλιστα, η επανάληψη των τεστ μετά από έξι μήνες έδειξε ότι η βελτίωση των ικανοτήτων τους συνεχιζόταν.
Το επίτευγμα μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει το περίπου ένα πέμπτο του πληθυσμού, που δυσκολεύεται μέτρια έως σοβαρά με τους αριθμούς και τους υπολογισμούς ή όσους μετά από ένα εγκεφαλικό ή μια νευροεκφυλιστική νόσο, χάνουν τις μαθηματικές ικανότητές τους.
Πάντως υπάρχει και αντίλογος, όπως αυτόν που εξέφρασε ο δρ Cristopher Chambers από τη Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κάρντιφ, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει πως «παρά τις νέες προοπτικές που ανοίγονται, πρέπει πρώτα οι ερευνητές να σιγουρευτούν ότι η ηλεκτρική διέγερση δεν έχει άλλα αρνητικά αποτελέσματα και σε άλλα κυκλώματα του εγκεφάλου».
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Current Biology».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου