www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προστασία των υδάτων

Στον καθορισμό Εθνικών Περιβαλλοντικών Προτύπων Ποιότητας για τη θεσμική θωράκιση και την αποτροπή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του υδάτινου περιβάλλοντος προχώρησε με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου η απόφαση θα καθορίσει νέα όρια για ένα μεγάλο κατάλογο χημικών ενώσεων που δυνητικά μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις. Ειδικότερα καθορίζει οριακές τιμές για 60 ειδικούς ρύπους. Η επιλογή αυτών έγινε ύστερα από αξιολόγηση των βιομηχανικών και άλλων ρυπογόνων δραστηριοτήτων σε επίπεδο χώρας, καθώς και των
αποτελεσμάτων των μέχρι τώρα λειτουργούντων δικτύων παρακολούθησης.

Η απόφαση ορίζει ότι μέχρι το 2015 θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί η καλή χημική και οικολογική κατάσταση του συνόλου των υδάτινων σωμάτων, που θα ελέγχονται από 1.400 σημεία δειγματοληψίας και ανάλυσης του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης. Όταν διαπιστώνεται υπέρβαση των ορίων θα λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα και θα υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα για την επίτευξη του στόχου στο πρότυπο του προγράμματος που ήδη εφαρμόζεται για την περιοχή του Ασωπού.

Η ΚΥΑ υπογράφηκε από την υπουργό ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση και τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: