www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Διετής αναστολή «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας

Διετές «πάγωμα» του πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας, διατήρηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο ίδιο επίπεδο με φέτος και μείωση του ΦΠΑ για τα τουριστικά καταλύματα στο 6,5% από 11%, εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2011. Διευκρίνισε ότι η εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα ισχύσει από τον Οκτώβριο του νέου έτους ενώ προανήγγειλε και συγχώνευση ή κλείσιμο περίπου 100 εφοριών και τελωνείων.


Χαρακτήρισε μάλιστα αδιανόητο το γεγονός να υπάρχουν σε κάποιο νομό, 4-5 εφορίες. Το μέτρο είχε θέσει σε ανύποπτο χρόνο και ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Ι. Καπελέρης.

Ο υπουργός εξήγγειλε αναστολή για δύο χρόνια της εφαρμογής του "πόθεν έσχες" για πρώτη κατοικία, κάτι που εκτίμησε ότι θα ενισχύσει την οικοδομή. Αυτό σημαίνει ότι όποιος αγοράσει μέσα σε αυτό το διάστημα πρώτη κατοικία, δεν θα είναι υποχρεωμένος να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων που δαπάνησε
προκειμένου να περιέλθει το ακίνητο στην κυριότητα του.

Υπενθυμίζεται ότι αποτελούσε πάγιο αίτημα του οικοδομικού κλάδου, καθώς εκτιμούσαν ότι η εφαρμογή του "πόθεν έσχες" στην πρώτη κατοικία είχε προκαλέσει τις συνθήκες "παγετού" στην κτηματαγορά.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παραμένουν στα 8,5 δισ ευρώ κάτι που πρόκειται για αλλαγή από την πρόβλεψη του μνημονίου που περιλάμβανε περικοπή 500 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στη μείωση του ΦΠΑ από το 11% στο 6,5% για τα φάρμακα και τις υπηρεσίες που αφορούν τα καταλύματα χαρακτήρισε τη μεν πρώτη κοινωνική δαπάνη που θα ωφελήσει τους αδύναμους οικονομικά και την δεύτερη ως δαπάνη ενίσχυσης του τουρισμού και της ανταγωνιστικότητας του.

Ξεκαθάρισε πως η αύξηση του ΕΦΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο 2011 για να αντισταθμίσει, όπως είπε, τις απώλειες από την μείωση του ΦΠΑ στα παραπάνω αγαθά.

Στα επενδυτικά κίνητρα πρόσθεσε και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων που επενδύονται στο 20% από το 24% που είναι σήμερα.

Θετικά βλέπει τη μείωση του ΦΠΑ το ΙΤΕΠ

Σημαντικό προωθητικό παράγοντα της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού χαρακτήρισε τη μείωση του ΦΠΑ από 11% σε 6,5% στις υπηρεσίες διαμονής το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Η πρώτη εκτίμηση που κάνει, αναφέρει πως η μείωση αυτή θα συμβάλλει κατά τουλάχιστον 630 εκατομμύρια ευρώ στις τουριστικές εισπράξεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια: