www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΔΝΤ: Σε ύφεση μπορεί να οδηγήσει ο πληθωρισμός περιουσιακών στοιχείων

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε σήμερα σε έκθεσή του πως η επιτάχυνση του πληθωρισμού περιουσιακών στοιχείων στο Χονγκ-Κονγκ κινδυνεύει να προκαλέσει μία κατάρρευση που θα οδηγήσει σε αποπληθωρισμό και σε παρατεταμένη οικονομική κάμψη.


Γι' αυτό και κάλεσε επειγόντως να ληφθούν περαιτέρω μέτρα συγκράτησης των τιμών των ακινήτων όπως η επιβολή τελών χαρτοσήμου στα ακίνητα ή και φόρων στους μεγαλοϊδιοκτήτες εφόσον συνεχισθεί η άνοδος των τιμών.

Σημειώνεται πως οι τιμές των κατοικιών στο Χονγκ-Κονγκ αυξήθηκαν 50% από τις αρχές του 2009 ξεπερνώντας την κορυφαία επίδοση του 1997 την οποία τότε είχε ακολουθήσει μία εξαετής
αποπληθωριστική πτώση.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Norman Chan δήλωσε πως η νομισματική επέκταση της Fed μπορεί να πυροδοτήσει εισροές ρευστών κεφαλαίων στο Χονγκ-Κονγκ, όπου η σύνδεση του νομίσματος με το δολάριο αποτρέπει τις νομισματικές αρχές να αυξήσουν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τη ζήτηση. "Έχουμε πλήρη επίγνωση της επιτάχυνσης του πιστωτικά τροφοδοτούμενου κύκλου τιμών περιουσιακών στοιχείων" δήλωσε χθες ο Chan.

Από τον Απρίλιο, η κυβέρνηση έχει αυξήσει το τέλος χαρτοσήμου σε ορισμένες πωλήσεις κατοικιών, έχει αυξήσει τα ποσοστά των προκαταβολών, έχει σταματήσει τις προσφορές κατοικιών σε ξένους αγοραστές ακινήτων στην πόλη και έχει αυξήσει τις δημοπρασίες γης για να τονώσει τη ζήτηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: