www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Παιχνίδια με την εκταμίευση της γ' δόσης του δανείου

Ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γιόζεφ Προλ δήλωσε σήμερα πως οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν χθες το βράδι η καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα να καθυστερήσει κατά ένα μήνα και να μετατεθεί από τον Δεκέμβριο στον Ιανουάριο. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν από τις Βρυξέλλες διευκρίνισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αναβολής στην καταβολή των 9 δισ ευρώ. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει τεχνικό το όλο θέμα και σημειώνει ότι δεν θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα.


Στην ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται:

"Όσον αφορά στην πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από τις χώρες της Ευρωζώνης, η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί από το Συμβούλιο Ecofin εντός του Δεκεμβρίου, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος, η οποία ολοκληρώνεται
την επόμενη βδομάδα.

Δεδομένης της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες και για τον λόγο αυτό η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό και δε δημιουργεί απολύτως κανένα ταμειακό πρόβλημα στη χώρα μας.

Όσον αφορά στην πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η απόφαση θα παρθεί από το Διοικητικό Συμβούλιό του εντός του Δεκεμβρίου και η εκταμίευση θα γίνει επίσης εντός του Δεκεμβρίου.

Συνεπώς δεν συντρέχει καμία απολύτως ανησυχία ως προς τον χρόνο εκταμίευσης των 9 δισ. ευρώ του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει συνάψει η χώρα μας με τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

Ο Προλ είχε ήδη δηλώσει την Τρίτη πως η Αυστρία δεν θα αποδέσμευε το δικό της μερίδιο συμμετοχής στη δόση δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τη συνθήκη διάσωσής της.

Θυμίζουμε πως το έκτακτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα συμφωνήθηκε την άνοιξη να εκταμιευτεί σε τρία χρόνια υπό τον όρο ότι η χώρα θα προοδεύει στη μείωση του τεράστιου δημοσίου ελλείμματός της σύμφωνα με το συμφωνημένο πρόγραμμα. Όμως, η Ελλάδα ανακοίνωσε τη ευτέρα πως το έλλειμμα του 2010 θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο των προβλέψεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: